Gedwongen herindeling dreigt bij niet oplossen problemen

Vervolg voorpagina

"Draagvlak voor een gemeentelijke herindeling is en blijft een belangrijk toetsingscriterium. Dat moet evenwel worden afgewogen tegen de urgentie van de lokale bestuurskrachtproblematiek."
Met deze opmerking waarschuwt minister Ollongren de Gooise gemeenten dat wanneer zij de problemen niet gezamenlijk kunnen oplossen, gedwongen herindeling zeker niet onrealistisch is.
Overigens gaat Ollongren ook nog in op de collegebrieven van Laren en Blaricum over het wijzigen van de provinciegrens tussen Noord-Holland en Utrecht, zodat die twee gemeenten in Utrecht komen te liggen. Beide brieven waren geschreven omdat de twee colleges geen trek hadden in een fusie met Huizen. Echter, nu de herindelingsprocedure is beƫindigd, gaat de minister ervan uit dat de geuite zorgen niet meer actueel zijn. Wel voegt zij toe dat een wijziging van de provinciale herindeling moet bijdragen aan een effectiever openbaar bestuur, bijvoorbeeld door een fusie tussen gemeenten uit verschillende provincies.
Vooruitkijkend is de minister dus positief gestemd over de bijeenkomst voor de politici van komende dinsdag. Met dit zogenaamde Regiocongres moet focus worden aangebracht in de regionale samenwerkingsagenda. Speerpunten worden uitgewisseld en besproken. De energietransitie is
een voorbeeld van een opgave die gemeenten met elkaar willen oppakken. Rond de zomer van 2019 wordt de regionale samenwerkingsagenda voor de komende vier jaar vastgesteld.