Wethouders Maarten Hoelscher (l) en Roland Boom tonen de kaart uit het onderzoek.
Wethouders Maarten Hoelscher (l) en Roland Boom tonen de kaart uit het onderzoek. Foto: Bob Awick

Inwoners kunnen meedoen aan verkeersonderzoek

De gemeente is op zoek naar meer participatie van inwoners bij het maken van beleid. Bij het verkeersonderzoek zetten ze daarom een zogeheten e-tool in.

HUIZEN Wethouders Maarten Hoelscher en Roland Boom hebben dinsdagmiddag de aftrap gegeven voor een verkeersonderzoek onder inwoners. In het onderzoek, dat te vinden is via Huizen.nl/onderzoek, kunnen inwoners bijvoorbeeld aangeven welke plekken zij onveilig of juist veilig vinden, hoe het met parkeren zit en meer.

"Het is een simpele manier om mensen bij het verkeersonderzoek te betrekken. Het kost maar een paar minuten en kan vanuit de luie stoel", legt Maarten uit, die als wethouder verantwoordelijk is voor burgerparticipatie. "Ik heb zelf twee linkerhanden als het gaat om digitale middelen, maar ik kan het ook. Mochten mensen er moeite mee hebben, dan hebben we ook nog momenten waarop zij binnen kunnen lopen in het gemeentehuis."

Naar de markt

Deze momenten zijn vrijdag 1 februari van 9.00 tot 11.00 uur en donderdag 7 februari van 18.00 tot 20.00 uur. Daarnaast gaan de beide wethouders zaterdag 9 februari van 9.00 tot 11.00 uur ook naar de markt op het Oude Raadhuisplein om mensen te helpen met invullen. Dat vinden ze allebei ook leuk om te doen. Maarten: "Vroeger moesten mensen altijd naar het gemeentehuis komen. Bijvoorbeeld om in te spreken bij de commissie of naar een inloopavond. Nu gaan wij naar hen toe op de markt."

Het betreffende onderzoek bestaat uit 15 vragen die in een aantal minuten kunnen worden ingevuld. "Dat is natuurlijk wel afhankelijk van wat je allemaal te vertellen hebt." Zo kunnen bijvoorbeeld met een rode pijl op de kaart van Huizen gevaarlijke punten aan worden gegeven. Met een groene pijl worden de veilige punten aangegeven. De inwoners kunnen ook een toelichting geven, zodat dit ook inzichtelijk wordt. In het onderzoek wordt ook gevraagd waar mensen oponthoud ervaren in het verkeer en of ze overlast van verkeer hebben. Ook kunnen ze aangeven of ze parkeerproblemen ondervinden.

Fietsstraat

Uitkomsten onderzoek kunnen leiden tot aanpassingen

Roland, wethouder van onder andere Verkeer: "De resultaten van het onderzoek zijn van belang voor het mobiliteitsplan. Daarin bekijken we alle verkeersstromen in samenhang met elkaar en met de omgeving. Het onderzoek is niet alleen voor automobilisten, maar juist ook voor fietsers en voetgangers." Het onderzoek kan bijvoorbeeld van belang zijn voor de toekomstige inrichting van de Kerkstraat, waar nu een zogeheten fietsstraat is. Hier is al veel om te doen geweest. Mensen die deze fietsstraat gebruiken - of het nu automobilisten, voetgangers of fietsers zijn - kunnen hun opmerkingen kwijt in het onderzoek. Het gaat echter niet alleen om dat punt in Huizen. Roland: "Wij komen natuurlijk ook niet overal. Mensen hebben wellicht een probleem in de straat waar ze wonen of op de route die ze elke dag naar het werk afleggen. Nu hebben ze de kans om dat op een gemakkelijke manier aan ons te vertellen."

Aanpassen

De opmerkingen worden verwerkt in het mobiliteitsplan en waar nodig zal de gemeente eventueel situaties gaan aanpassen. "Ook als blijkt dat mensen een situatie als onveilig ervaren, terwijl het volgens de regels en de modellen veilig is", licht Maarten toe. Beide wethouders hopen dat ze op deze manier veel mensen bij het mobiliteitsplan kunnen betrekken. Omdat het een nieuwe manier is, durven ze geen uitspraak te doen over hoeveel mensen zij verwachten dat er mee gaan doen. Maarten: "In dit geval hebben we voor een e-tool gekozen omdat dit hier heel goed kan. Bij een ander onderwerp bekijken we wat daar het beste is."
Het is de bedoeling dat het mobiliteitsplan voor de zomer af is, afhankelijk van de hoeveelheid informatie die uit het onderzoek komt. Daarna kan de gemeenteraad het bespreken en er eventueel een besluit over nemen.