Reinier Castelein spreekt tijdens het Maatschappelijk Diner in De Krachtcentrale.
Reinier Castelein spreekt tijdens het Maatschappelijk Diner in De Krachtcentrale. Foto: Bob Awick

Tiende Maatschappelijk Diner levert uiteindelijk 118 matches op

De jubileumeditie van het Maatschappelijk Diner werd maandag gehouden op een nieuwe locatie en met een andere opzet dan voorgaande jaren.

HUIZEN Het tiende Maatschappelijk Diner van Betrokken Ondernemen van de Vrijwilligerscentrale Huizen heeft maandag uiteindelijk 118 matches tussen de aanwezige bedrijven en organisaties en verenigingen opgeleverd. De jubileumeditie vond plaats in De Krachtcentrale en was anders van opzet dan voorgaande jaren. Zo werd alleen tijdens het hoofdgerecht aan tafels gezeten.

Van tevoren was er uitgebreid nagedacht over de aanpak door medewerkers en vrijwilligers van de vrijwilligerscentrale en de speciale denktank. Wilde ideeën waren de revue gepasseerd, zo meldt directeur Jolanda Westrum en uiteindelijk was gekozen voor een vorm waar niet meer standaard aan de tafels werd gezeten. In de wat lossere vorm waren er in het begin optredens van Staccato en Ernst van der Sloot, die een aantal nummers zong over Huizen.

"Deelnemers hadden in evaluaties ook aangegeven graag wat meer inhoud te willen hebben en daarom hebben we twee sprekers die ook direct enthousiast waren." Deze moesten eerst wel de aandacht opeisen van de aanwezigen, die vanaf het begin al druk waren met bijpraten met bekenden of matches maken met onbekenden. Voor het hoofdgerecht sprak Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie over hoe werk tegenwoordig de waarde van mensen bepaalt en dat het ook anders kan. "Iemand die werkloos thuis zit, is nog steeds van waarde. Je bent meer dan je baan." Zijn boekje daarover vonden de deelnemers ook terug in de goodiebag die ze na afloop meekregen.
Na het eten vertelde Wilco Dekker uit Naarden iets over zijn missie om over iets meer dan twee maanden de Mount Everest te beklimmen voor Artsen Zonder Grenzen.

Boek

Tussen de bedrijven door werd druk gematcht door de aanwezige bedrijven, organisaties en verenigingen. Trouw werden de ingevulde formulieren naar de notaris op het podium gebracht om te laten bekrachtigen.
Een van de matches betrof een boek dat de Vrijwilligerscentrale Huizen uit wil geven voor het 35-jarig bestaan dit jaar. De deelnemers aan deze match gingen, net als alle mensen die betrokken waren bij de diverse matches, op de foto. Niet meer in de vertrouwde lijst, maar met het lemniscaat, het teken van betrokken ondernemen en een bordje met het woord 'match' erop. Alle deelnemers aan een match kregen bovendien een speldje met een lemniscaat er op. Aan het einde bleek iedereen wel een speldje te hebben.
Na afloop liet directeur Jolanda Westrum weten dat de avond boven verwachting was geweest, dankzij de inzet van de denktank en heel veel enthousiaste vrijwilligers en aanwezigen. "Wat mij echt heeft verbaasd, is dat als je mensen om hulp vroeg of vroeg om mee te doen, ze dat graag deden. Dat geeft een heel fijn en positief gevoel."