King Faise' wist als socialemediabekendheid veel zaken voor niets te regelen voor zijn verjaardagsfeest.
King Faise' wist als socialemediabekendheid veel zaken voor niets te regelen voor zijn verjaardagsfeest. Foto: Bob Awick

Jonge twintiger King Faisel beroemd door gebruik van sociale media

King Faisel is beroemd op sociale media. De net 20-jarige kreeg daarom veel spullen voor zijn verjaardagsfeest gratis.

HUIZEN King Faisel, zoals Faisel heet op socialemediaplatforms, is een beroemdheid in een beperkte kring. Veelal de jonge mensen op Insta en Snap zijn fan. "Ik kan het zien, veel mensen uit Amsterdam en Rotterdam voornamelijk", zegt hij. Hij is niet de minste, met nominaties voor bijvoorbeeld de Beste Social Awards in 2017. "Die won Tim Hofman, dus dat is wel lastig om tegenop te kunnen." Faisel werd vijfde.

Hij werd in 2017 voor beste snapchatter genomineerd voor de Veed Award met 2,7 miljoen weergaven en in 2018 voor beste instagrammer. Hij won de bestenieuwkomerprijs en wat kleinere awards. "Het was leuk om over de rode loper te gaan. Daar houd ik wel van." Zijn moeder Angelie is ontzettend trots op hem, maar heeft ook weleens moeite met alles wat Faisel op sociale media plaatst. "Hij heeft mij namelijk overal geblokt. Ik moet dus van anderen horen wat hij heeft geplaatst." Faisel rolt met zijn ogen. "Ik wil niet dat mijn moeder overal meekijkt. Daarom heb ik haar op een gegeven moment geblokt."

Faisel vertelt dat hij in 2014 begonnen is met YouTube. Hij zette King voor zijn naam. "Ik dacht: als ik er iets groots voor zet, word ik vanzelf ook groots. Ik plaatste weleens filmpjes. Die heb ik later allemaal weer weggehaald. Ik ben in 2016 opnieuw begonnen, maar er staan maar een paar filmpjes op." Zijn meest bekeken filmpje op YouTube is al meer dan 120.000 keer bekeken. De titel is 'HOMO of NIET' en daarin eet hij met twee vriendinnen sushi en babbelen ze over van alles en nog wat. De filmpjes laten zonder schroom zien hoe het leven van Faisel eruitziet. Soms ligt hij ziek in bed, dan weer is hij uit in Amsterdam, gaat naar een première, staat in een roddelblaadje en haalt gewoon op zondag boodschappen in de Oostermeent.
Zijn grote bekendheid komt meer van Snapchat en Instagram, waar hij veel actiever op is. Zijn bekendheid is daarnaast ook een beetje toeval. "Ik had op Snapchat in het begin ook maar een paar volgers. Toen ik een neuscorrectie had gehad, heb ik een voor-en-na-foto geplaatst. Die werd heel veel geliket." Hij nam een tussenjaar en ging veel uit in Amsterdam. Daar plaatste hij veel vlogs over op Snap. "Ik vroeg ook tips aan bekende mensen en kreeg meer volgers." Als gevolg daarvan werd hij genomineerd voor diverse awards en dat leidde er weer toe dat hij voor sommige producties van video's werd gevraagd. Bijvoorbeeld om over seks te praten.

De voormalige leerling van De Werf en het Erfgooiers College werd onlangs 20 jaar en heeft het voornemen om Huizen binnenkort te verlaten. "Ik wil in Amsterdam gaan wonen. Daarom heb ik deze keer een groots verjaardagsfeest gegeven, want daar houd ik eigenlijk helemaal niet van. Meteen een soort van afscheidsfeestje." Zoals een socialemediaberoemdheid betaamt, regelde hij veel zaken gratis via sociale media. "Ik had op Insta een post geplaatst met 'oh my god, ik ben jarig en ik heb nog niets geregeld'", zegt hij lachend. Hij krijgt net als ander 'influencers' op sociale media sponsordeals aangeboden. "Maar ik doe dat alleen als ik er zelf achter kan staan."
Als je het verhaal van Faisel hoort, is hij eigenlijk van het ene in het andere gerold en niet eens zo bewust bezig met wat hij doet. "Ik denk dat ik zo succesvol ben omdat ik zo dicht bij mezelf blijf." Aan de ene kant houdt hij wel van de rode lopers en de belangstelling. "Maar eigenlijk ben ik ook best wel verlegen." De bekendheid trekt volgens zijn moeder Angelie wel aan hem, ook al ziet Faisel dat zelf niet zo. Wel wil hij na zijn afgeronde opleiding modemanagement nu waarschijnlijk een opleiding volgen om acteur te worden. Zijn keuze heeft hij nog niet definitief gemaakt. Hij is nog zoekende in alles lijkt het, maar als je hem vraagt hoe zijn leven er over vijf jaar uitziet, dan geeft hij stellig antwoord: "Over vijf jaar wil ik in ieder geval wel kinderen hebben, geen partner, en heel veel geld hebben verdiend, zodat ik mijn kinderen alles kan geven wat ze nodig hebben." Zelf heeft hij zijn vader nooit gekend. Afgelopen jaar werd dat contact hersteld, maar door omstandigheden is het inmiddels alweer verbroken. Vorig jaar was sowieso geen denderend jaar voor hem. Zijn vriend bedroog hem en hij was veel ziek. In 2017 was er ook nog eens brand in het huis waar hij met zijn moeder woonde en werden er allemaal rare verhalen de wereld in geslingerd. Dat is de keerzijde van beroemd zijn op sociale media. "Ze zeiden dat ik het zelf had gedaan, maar dan zou ik echt wel mijn kleding weg hebben gehaald. Die is toen allemaal verbrand." Zijn moeder beaamt dat: "Ik had ook nog zijn babyschoentjes staan. Ze zeggen dat het een kaars is geweest." De weg naar succes ging voor Faisel dus niet over rozen. Tegelijkertijd is het ook altijd voer voor een filmpje of een vlog op Snapchat. Met die sociale media is King Faisel aardig op weg om een selfmademan te worden. Misschien komt zijn voorspelling dan ook wel uit dat als je iets groots voor je naam zet, je ook groots wordt.