Ruud Hehenkamp gaat maandelijks een rubriek met een gedicht over een beeld maken.
Ruud Hehenkamp gaat maandelijks een rubriek met een gedicht over een beeld maken. Foto: Bob Awick

Maandelijkse rubriek met een beeldgedicht

HUIZEN Ruud Hehenkamp (78) start vanaf deze week met een maandelijkse rubriek waarin hij een gedicht schrijft over een van de beelden die Huizen rijk is. Elke eerste krant van de maand zal zijn rubriek 'Beeldgedichten' te lezen zijn.

Ruud is na zijn pensionering begonnen met het schrijven van gedichten. "Ik heb lesgegeven op het St. Vituscollege in Bussum. Ik heb theologie gestudeerd en gaf godsdienstles. Later ben ik in de schoolleiding terechtgekomen. Nadat ik met pensioen ben gegaan, heb ik eerst een jaar niets gedaan. In dat jaar heb ik wel alle correspondentie met mijn ouders, familie en vrienden geordend. Toen dacht ik: wat doe ik hiermee?

Prachtig

Hij had weleens aan het schrijven van proza gedacht, want hij heeft wel een passie voor taal. "Taal is prachtig, maar iedereen heeft zo'n beetje al eens een boek geschreven. Ik heb gekozen voor poëzie."

Kritiek

Een aantal jaren zat hij bij een poëzieclub om zich te bekwamen in het schrijven van gedichten. "Onder leiding van een echte dichter, want zo noem ik mijzelf niet", zegt hij bescheiden. "Op de poëzieclub krijg je behoorlijk veel kritiek en daar leer je ook heel veel van."
Maandelijks moest hij twee gedichten schrijven. "Taal is ook expressie en in een gedicht moet je heel compact iets kunnen uitdrukken. Ik heb gemerkt dat taal dan ook met je aan de haal kan gaan. Bijvoorbeeld als je bezig bent met de klank van klinkers en medeklinkers." De gedichten die hij schreef tijdens zijn lidmaatschap van de club zijn inmiddels verschenen in twee bundeltjes die hij in eigen beheer uitgaf bij Boekscout.
Ruud legt uit dat hij soms lang bezig kan zijn met een gedicht. "Ik ben kritisch en blijf bezig. Het is soms heel moeilijk om er een punt achter te zetten. Dan blijven woorden maar door je hoofd tuimelen. Korte gedichten zijn soms zo klaar, maar als ze langer zijn kan het moeizaam gaan." Zeker als hij kiest voor een bepaalde vorm met rijmschema's kan hij lang zitten puzzelen. "Toch helpt die discipline van de vorm."

'In een gedicht moet je heel compact iets kunnen uitdrukken'

Beelden

Al lopend of fietsend door het dorp vielen hem de beelden op. Beelden die je soms over het hoofd ziet. "Daarom dacht ik op een gegeven moment dat het misschien wel leuk was om daarover te schrijven. We leven in een beeldcultuur en door de woorden die ik er aan koppel kan ik misschien iets toevoegen aan die beelden. Namelijk dat mensen zelf gaan kijken. Er staat vaak niets bij. Soms hebben beelden zelfs geen titel."

Boekje

Het boekje dat de gemeente over de beeldenroute in Huizen heeft uitgegeven, helpt hem bij het vinden van meer informatie over de beelden. Het is dan ook een leidraad voor hem. "Toevallig kwam het boekje uit zo rond die tijd uit dat ik speelde met het idee om over de beelden gedichten te maken."

Leuk

Hij schreef al een aantal gedichten die in de Huizer Courant verschenen en nu deze krant niet meer verschijnt, zet hij zijn werk voort in het Nieuwsblad voor Huizen. "Zo lang ik het leuk vind", voegt hij eraan toe. "Ik doe het namelijk omdat ik het niet laten kan. Ik hoef er verder niets mee te bereiken."

Kerkstraat

Het eerste gedicht dat hij voor het Nieuwsblad voor Huizen schreef, gaat over zo'n beeld dat niet opvalt. "Het staat tegenover de groepspraktijk aan de Kerkstraat. Ik denk dat heel veel mensen er langs rijden, fietsen of lopen, maar niet in de gaten hebben dat daar een beeld staat."

Spannend

Ruud vindt het spannend dat nu heel Huizen zijn gedichten kan lezen. "Aan dat idee moet ik wel even wennen. Hopelijk vinden de lezers het leuk."