Gemeente: Bouwhoogte van 11.5 meter is passend in de omgeving

Vervolg voorpagina

Een woordvoerder van de gemeente voerde aan dat 11,5 meter voor een woning passend is in de omgeving. Daar staan namelijk meer woningen met die bouwhoogte. Het nieuwe plan voor het kwekerijterrein zorgt er verder voor dat er flink wat grond met een natuurbestemming terugkomt als de kwekerij vertrekt. Maar volgens de advocate van de bezwaarmakers had de gemeenteraad wel beter moeten motiveren waarom die niet de afspraken tussen Tjebbes en hen heeft opgevolgd.
Intussen heeft de Utrechtse rechtbank ook gekeken naar de afspraken die tussen Tjebbes en de omwonenden zijn gemaakt. En de rechtbank oordeelde dat Tjebbes de afspraken niet heeft geschonden. Volgens zijn advocaat is het initiatief voor een plan met een hogere bouwhoogte buiten hem om gegaan.
Een aantal omwonenden zou intussen akkoord zijn met een bouwhoogte van 11,5 meter. Maar daarvoor moet Tjebbes volgens zijn advocaat hen dan wel 30.000 euro vergoeden en 30 jaar erfdienstbaarheid garanderen over zijn terrein. De rechter vroeg zich ook af of de omwonenden en de stichting wel gebaat zijn bij vernietiging van het bestemmingsplan. Als dat namelijk gebeurt, gaat het voorgaande bestemmingsplan weer gelden en dat laat veel meer bedrijvigheid toe met mogelijk nog meer bebouwing. Maar de tegenstanders houden vast. Dit bestemmingsplan kan niet doorgaan vinden ze, omdat het gebied en het zicht daarop te veel worden aangetast.
Over zes weken volgt de uitspraak.