Gaat het toch nog lukken om de avondvierdaagse door te laten gaan?
Gaat het toch nog lukken om de avondvierdaagse door te laten gaan? Foto: Bob Awick

Ultieme reddingspoging om avondvierdaagse te redden

De knoop was al doorgehakt: de avondvierdaagse zou dit jaar niet doorgaan. Er wordt nu toch nog een laatste poging ondernomen om vrijwilligers te vinden.

HUIZEN Het nieuws dat de avondvierdaagse niet doorgaat, heeft veel losgemaakt. Vanuit de gemeente wordt nu een inspanning geleverd om te kijken of er toch nog mensen gevonden kunnen worden om het evenement voor de jeugd door te laten gaan. Zelfs de wethouders en burgemeester willen zich één of meerdere dagen inzetten.

"Het heeft ons eerlijk gezegd een beetje verbaasd, al die reacties", laat Robert Pastijn van het bestuur van Avondvierdaagse Huizen weten. "We hebben alle persberichten altijd naar de gemeente en de scholen gestuurd, maar het is al langer een probleem om vrijwilligers te krijgen. Sommige scholen hebben zelf al moeite om genoeg ouders te vinden die mee willen helpen."

Het bestuur van Avondvierdaagse Huizen trok eind vorig jaar aan de bel en liet weten dat er niet voldoende vrijwilligers waren om het evenement dit jaar door te laten gaat. Begin januari was er een voorlichtingsavonden voor mensen die zich in wilden gaan zetten voor het evenement en daarna zou het bestuur de knoop doorhakken. Er meldden zich wel een aantal mensen, maar vooral aan verkeersregelaars was een gebrek. Het bestuur vond het daarom niet verantwoord om het evenement door te laten gaan.
"Inmiddels hebben we natuurlijk de scholen laten weten dat het niet doorgaat en zijn de bands die meelopen op de slotavond ook al afgezegd. Die moet je driekwartjaar van tevoren reserveren", legt Robert uit. "We hebben zelf alle inspanningen verricht om de avondvierdaagse door te laten gaan en het was echt geen makkelijk besluit om het af te zeggen. Al jaren lopen we tegen dit probleem aan en het houdt een keer op. Vooral de hulp van ouders missen we. Je zou toch denken dat als er zo veel kinderen meelopen er ook heel veel ouders betrokken zijn. Als een paar procent van hen één avondje wil komen helpen dan zijn we al een heel eind. Het gebeurt echter niet. De mensen die zich nu nog hebben gemeld, doen vaak al heel veel vrijwilligerswerk."
Voor het bestuur was hiermee de kous wel af. Voor 2020 zou nog een allerlaatste poging gewaagd worden. Totdat er bij de gemeente werd geconstateerd dat het toch wel jammer zou zijn als zo'n evenement zou verdwijnen. Wethouder Maarten Hoelscher liet weten dat hij zich in wilde gaan zetten, want het is immers heel gezond om vier avonden te lopen. "Het is ook een traditie", zegt hij. "Heel veel generaties hebben meegelopen en er zijn al zo weinig evenementen voor de jeugd. Bovendien is het een evenement met een heel positieve sfeer. Als je dan aan vrijwilligers denkt, dan denk ik meteen aan de Vrijwilligerscentrale. Die zijn dus ook heel druk om mensen te werven en ook voetbalvereniging De Zuidvogels doet zijn best. Het hele college gaat zich inzetten en ook tien raadsleden hebben gemeld dat zij mee willen helpen. Als het aan ons ligt, gaat het gewoon door. Zelfs als we voor deze ene keer wat geld bij moeten leggen, is het wat mij betreft bespreekbaar. Het is echter wel de bedoeling dat de organisatie het daarna weer zelf redt. Daar moeten we dan afspraken over maken." Het is de wethouder ook opgevallen dat de ouders van de kinderen die meelopen het massaal laten afweten. "Daar ben ik echt over teleurgesteld. Waar zijn die?"
Woensdagmiddag was er een overleg met de gemeente om te kijken hoeveel mensen er nu nog gevonden zijn om zich in te zetten. "Woensdagavond hebben wij een vergadering met het bestuur", vertelt Robert. "Er is dus inderdaad nog een kans dat het toch doorgaat, maar dan willen we er zeker van zijn dat er echt genoeg mensen zijn." Aanmelden kan nog steeds via info@a4dhuizen.nl.

Houd NieuwsbladvoorHuizen.nl in de gaten voor het laatste nieuws hierover.