De vraag is of deze buslijn en de halte bij de Kostmand nog wel blijven bestaan in de toekomst.
De vraag is of deze buslijn en de halte bij de Kostmand nog wel blijven bestaan in de toekomst. Foto: Bob Awick

Gemeente moet niet opdraaien voor verdwijnen buslijnen

De provincie, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer, zet in 2020 in op sterke buslijnen als de 320. Buslijnen die niet vol zitten, kunnen komen te vervallen.

HUIZEN De provincie gaat in 2020 het openbaar vervoer opnieuw aanbesteden. De eerste en laatste mijl van de reis moeten bij deze aanbesteding waar nodig per fiets worden afgelegd. Voor wie dat niet kan, wordt met de gemeenten gekeken wat mogelijk is. Afgelopen donderdag besprak de gemeenteraad in Huizen een gezamenlijke reactie uit de regio op de plannen van de provincie.

In die gezamenlijke reactie staat dat er begrip is voor het schrappen van buslijnen als deze niet goed bezet zijn, maar: 'het schrappen van buslijnen is ontoelaatbaar als er geen redelijk alternatief wordt geboden. De fiets is niet in alle gevallen een redelijk alternatief. De bereikbaarheid van buitengebieden en kleine kernen vraagt hierbij bijzondere aandacht.'
Volgens de reactie heeft het doelgroepenvervoer de potentie om de fijnmazige oplossing te worden voor reizigers die moeite hebben om zich van en naar de bushalte of het treinstation te verplaatsen per voet, auto of fiets. De gemeenten willen samen met de provincie investeren om een mobiliteitsnetwerk neer te zetten waarin openbaar vervoer en doelgroepenvervoer zijn verbonden. De gemeenten willen de tijd nemen voor deze verandering en daarbij samen optrekken met de provincie.
De regiogemeenten zien de nieuwe concessie als kans om samen met de provincie vanuit een gedeelde ambitie en gedeelde verantwoordelijkheid te werken aan een betere bereikbaarheid van en binnen de regio en het vergroten van de mobiliteit van de inwoner en bezoeker.

De gemeenteraad stemde uiteindelijk wel in met deze gezamenlijke visie, maar sprak wel zijn bezorgdheid uit over de bereikbaarheid van goed openbaar vervoer voor alle inwoners en met name ouderen.
Kerem Gencer van de PvdA trapte de reactie van de raadsleden af: "Er wordt nu sterk gekeken naar zelfredzaamheid. Je moet maar te fiets, per voet of met de auto naar een P&R. Voor veel ouderen is dit geen reƫle optie. De kans is groot dat zij dan thuis blijven zitten en dat werkt vereenzaming in de hand."
Wessel Doorn van de ChristenUnie sloot zich hierbij aan. "Het is goed om anders naar het openbaar vervoer te kijken, maar gaan we verschralen of inzetten op doelgroepenvervoer. Ik zie nu een gat ontstaan en wie gaat dat opvullen? Ik zie overigens ook niet iemand met een koffer achter op zijn fiets naar de bushalte rijden als hij naar Schiphol moet."
De SGP kwam met een soortgelijke reactie bij monde van Rob Bource: "Huizen is een gemeente zonder station en de bus is een belangrijk vervoermiddel. We hebben er begrip voor dat niet alle bussen altijd vol zitten en kunnen ons voorstellen dat er een flexibeler oplossing komt. Maar wie gaat dat betalen? Het kan niet zo zijn dat dit voor rekening komt van de gemeente."

"Ik deel uw aller zorg en deze punten zijn van begin af aan onze inzet in de regio geweest", liet wethouder Roland Boom, verantwoordelijk voor Verkeer, weten. "Als het aan ons ligt blijven we over een fijnmazig netwerk beschikken. Hoe we dat doen, kan van alles zijn. Een buurtbus of iets dergelijks. Wij vinden als regio onder andere dat doelgroepenvervoer - dat gefinancierd wordt door gemeenten - mag worden ingezet hiervoor. Wellicht kan dit beter aansluiten op het openbaar vervoer. Maar wij gaan niet over het openbaar vervoer, dat is de provincie."
Hij liet weten dat de provincie het probleem van de eerste en laatste mijl niet in de schoenen van de gemeente mag schuiven. "We zijn als gemeente wel verantwoordelijk dat inwoners mobiel blijven, maar ik ga geen bonnetje oppakken waar een ander voor verantwoordelijk is. Bovendien heeft de provincie aangegeven dat het niet om bezuinigingen gaat op het openbaar vervoer en dat zij dit probleem gaat oppakken."