Wethouders Roland Boom (l) en Maarten Hoelscher (r) gingen de markt op om mensen te helpen met invullen van het verkeerzonderzoek.
Wethouders Roland Boom (l) en Maarten Hoelscher (r) gingen de markt op om mensen te helpen met invullen van het verkeerzonderzoek. Foto: Bob Awick

Onderzoek: fietsstraat gloeit rood

HUIZEN "De fietsstraat gloeit al rood op", meldde raadslid Monica Lemmens van GroenLinks vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering. Wethouder Roland Boom van Verkeer had haar voor de vergadering een tussenstand van het verkeersonderzoek van de gemeente laten zien. Toen hadden zo'n 1.000 inwoners hun mening gegeven over het verkeer. Gisterenochtend was dat al opgelopen tot 1.355 deelnemers.

"Die mensen hebben met elkaar een kleine 5.000 prikkers neergezet op de kaart met onveilige en veilige situaties, plekken waar oponthoud is of parkeren aandacht behoeft. Ook hebben ze opmerkingen geplaatst. De fietsstraat heeft een grote voorsprong genomen op de rest. Hier hebben de meeste mensen iets van gevonden", vertelt de wethouder.
Ook de Naarderstraat wordt veel genoemd, omdat hier het dorp uit het verkeer oponthoud heeft. "Maar mensen geven ook aan dat de kruising bij de kerk als veilig wordt ervaren. In het onderzoek worden kruisingen met verkeerslichten over het algemeen goed gewaardeerd. Ook wel enkele rotondes, zoals die bij de brandweerkazerne. Mensen geven aan dat daar goed overzicht is."
Een rotonde waar juist veel onveiligheid wordt ervaren volgens het onderzoek is de Haardstedelaan. "Gelukkig zijn hier al maatregelen voor bedacht en besproken met de inwoners. In het voorjaar gaan we deze rotonde al aanpakken."

Eenrichtingsverkeer

De resultaten van het onderzoek worden meegenomen in een mobiliteitsplan. Vooruitlopend hierop had Monica Lemmens het college gevraagd of zij eventueel twee maanden een proef wilde houden met eenrichtingsverkeer in de fietsstraat. Daarom kwam het verkeersonderzoek ter sprake tijdens de raadsvergadering. Daar voelde de wethouder niet veel voor. Een proef van twee maanden zou veel te kort zijn. Daarnaast wil hij de resultaten van het verkeersonderzoek meenemen.
Afgelopen zaterdag bezocht de wethouder samen met zijn collega-wethouder Maarten Hoelscher de markt om mensen te helpen het onderzoek in te vullen. "Ik vind het geweldig om zo direct met mede-Huizers in contact te komen. Als je ze een open vraag stelt, krijg je eigenlijk altijd wel een positieve reactie. Het is een goede manier om heel ongedwongen over dingen te spreken. Het ging zaterdag ook over meer dan alleen het verkeer. We hebben ook nuttige en leuke suggesties gekregen. Mensen hebben soms hele leuke ideeën. Dit is de eerste keer dat wij zoiets doen en een e-tool inzetten waardoor wij van meer inwoners hun mening ophalen. Dat was best spannend, maar conform de verwachting hebben vele Huizers aan het onderzoek meegedaan. Leuk eens anderen dan de 'usual suspects' te horen!" Een inwoner over het onderzoek: "Fijn dat we zo laagdrempelig mee kunnen praten. Nu nog een goed vervolg."
Het onderzoek kan nog tot 18 februari worden ingevuld via www.huizen.nl/onderzoek. Roland Boom hoopt dat er dan zeker 1.500 mensen mee hebben gedaan.