Een van de werken is een tekening van de Huizer molen uit 1815 van Daniel Kerkhoff uit de collectie van Boijmans.
Een van de werken is een tekening van de Huizer molen uit 1815 van Daniel Kerkhoff uit de collectie van Boijmans. Foto: Huizer Museum

Tentoonstelling 'Koren op de Molen' in Huizer Museum feestelijk geopend

De tentoonstelling 'Koren op de Molen' is geopend in het Huizer Museum. Naast kunstwerken van de Huizer molen is er ook een galerij met regionale molens.

HUIZEN De nieuwe tentoonstelling van het Huizer Museum, 'Koren op de Molen' is vorige week donderdag feestelijk geopend in De Boerderij. De tentoonstelling is ontstaan rondom het verhaal van de Huizer Molen die ooit op de Molenberg stond en nu in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Dit was een korenmolen.

Directeur Nienke de Wit wees bij de opening op het belang van de molens in ons dagelijks leven. Dit deed zij door een aantal spreekwoorden op te noemen die met molens te maken hebben, zoals 'vechten tegen windmolens', 'wie het eerst komt, die het eerst maalt' en 'dat is koren op de molen'. Ook kaartte zij het sentiment aan dat nog altijd leeft rondom de molen.

Verplaatsing

Karel Loeff, directeur van Erfgoedvereniging Heemschut, ging tijdens zijn toespraak onder andere in op de verplaatsing van de molen. De molen was door de elektrificatie overbodig geworden en de gemeente wilde de grond afgraven voor zand voor woningbouw. De molen zou gesloopt worden, maar Heemschut wist dat te voorkomen. De vereniging kon het geld niet opbrengen om de molen te herstellen. Gelukkig was daar het Nederlands Openluchtmuseum dat de molen kocht en liet opbouwen in het museum, waar de Huizer molen schitterde tijdens de opening in juli 1918. Hij sprak de wens uit dat de Huizer molen ooit nog eens naar Huizen terug zou komen "of dat op een of andere manier te zien is dat hier ooit een molen heeft gestaan, misschien op een van de rotondes, zoals bijvoorbeeld met de Gooische stoomtram is gedaan."
Vervolgens nam oud-wethouder van Kunst en Cultuur Gerrit Pas het woord. Hij ging dieper in op de werken die in het museum hangen voor de tentoonstelling 'Koren op de Molen'. Hij vertelde dat er maar weinig kunstwerken zijn waarop de molen staat. "Uit elke eeuw maar een paar." De werken of reproducties ervan zijn te zien in het museum. Op veel tekeningen is naast de molen ook de Oude Kerk te zien, zodat je weet dat de tekening van de Huizer molen is. Niet alle werken hebben namelijk een naam of omschrijving die naar ons dorp verwijst. Opmerkelijk zijn de twee werken van de bevriende kunstenaars Daniƫl Kerkhoff en Jan Hulswit, die vanaf bijna dezelfde plek de molen schilderden. "Zoals in die tijd gebruikelijk was, verzonnen ze er wat bij, zoals bomen of een boomstronk. En wat me vanmorgen opviel: je ziet maar twee wieken."

Molengalerij

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door veel regionale samenwerkingspartners en daarbuiten, zoals Singer Laren, Museum Boijmans van Beuningen en Historische Kring Huizen. Naast kunstwerken zijn gebruiksvoorwerpen te zien en is de stamboom van Huizer molenaars opgetekend. Ook is er een regionale molengalerij.

Huizer Museum is 'Boijmans-waardig' met werk Kerkhoff

Zie voor de openingstijden huizermuseum.nl.