Het redactiieteam van Visio en Carin van den Berg van het Nieuwsblad voor Huizen wisselden tips uit en interviewden elkaar.
Het redactiieteam van Visio en Carin van den Berg van het Nieuwsblad voor Huizen wisselden tips uit en interviewden elkaar. Foto: Bob Awick

Redactieteam van Visio werkt wekelijks aan gesproken digiEKrant

Visio heeft ook een krant: digiEKrant. Deze wordt gemaakt door een vast redactieteam van mensen die slechtziend of blind zijn. Hoe gaat dat in zijn werk?

HUIZEN Dagelijks bezoeken blinden en slechtzienden de locatie van Visio aan de Bovenweg voor hun dagbesteding. Frank, Glenn, Christien, Ivo, Marian, Stien, Linda, Rein en Corrie komen elke donderdagmorgen als redactie van de digiEKrant bij elkaar om te werken aan een nieuw exemplaar. Ze worden geholpen door vrijwilligster Hanneke en Djoke van Marum die de redactie begeleidt.

Op tafel liggen al witte vellen klaar met brailletekst. Een krant voor blinden en slechtzienden is dan ook wezenlijk anders dan bijvoorbeeld het Nieuwsblad voor Huizen. De digiEKrant is bijvoorbeeld geen krant op papier, maar eentje die je kunt beluisteren op soundcloud.com/digiekrant. Er verschijnen ongeveer vier exemplaren per jaar en elke krant heeft een eigen thema. De krant wordt ook uitgegeven op een cd en er is een 'zwartschrifteditie' om de tekeningen en foto's te tonen aan mensen die ze wel kunnen zien en de nieuwsgierigheid op te wekken om naar de digitale uitgave te luisteren.

Techniek

Deze keer staat het onderwerp techniek centraal. Ook thema's als angst, vriendschap en voeding en gezondheid zijn al eens aan bod geweest. De redactie begint bij elke nieuwe krant met een brainstormsessie. Ze bedenken dan heel veel woorden die bij een thema passen en stellen zich de vraag wat ze met het thema willen. Naast interviews is er ook ruimte voor wist-je-datjes, moppen, muziek en gedichten. Bij dat laatste helpen al die woorden weer. Ook een recept dat te maken heeft met het onderwerp en vaak ook knutselideetjes maken deel uit van de digiEKrant.
Na de voorbereiding wordt een en ander uitgewerkt. Zo heeft de redactie bijvoorbeeld al kennisgemaakt met PUK, een knuffelzeehond die kan bewegen en geluidjes kan maken. De meeste redactieleden vonden dat erg leuk. Frank vond het wat eng. Hij is helemaal blind en schrok van de plotselinge bewegingen en geluiden. Ook de CRDL werd uitgeprobeerd. Dit is een ovaal in houtlook met een gat erin. Door aanraking van handen maakt hij geluid. Alle redactieleden hebben er tegelijkertijd hun hand op gelegd. Het geluid verandert als je over iemands hand streelt of er zachtjes in knijpt. Een interview met een robot staat nog in de planning.

Interview

Vandaag wordt er gewerkt aan de opnamen van enkele wist-je-datjes. Daarom lagen de vellen met braille al op tafel. En ik word geïnterviewd en dat is best spannend. Normaal zit ik aan de andere kant en mag ik alle vragen stellen. Glenn helpt Ivo met het opstellen van de microfoons. Ivo is blind en doof en verzorgt de techniek. Met een cochleair implantaat kan hij nu toch weer horen. Frank gaat het interview doen en zijn vingers glijden alvast over de vragen heen. Thuis heeft hij het al wel voorbereid. Als iedereen klaar is, telt Ivo af en start het interview. Het gaat gelukkig heel goed en staat er in één keer op. Daarna zijn Corrie, Marian en Rein aan de beurt om hun wist-je-datjes in te spreken. Het zijn leuke wetenswaardigheden over onder andere de computer en de ontmoeting met PUK.
De ochtend is omgevlogen en we hebben veel tips uitgewisseld over het maken van kranten. Als bedankje krijg ik een mooie kaars die door Corrie is gemaakt. Hiermee is een match die een hele tijd geleden al gemaakt is op het Maatschappelijk Diner van Betrokken Ondernemen, een onderdeel van Vrijwilligerscentrale Huizen, bijna compleet. Alleen nog wachten tot de digiEKrant over techniek ook uit is.

De redactie begint bij elke nieuwe krant met een brainstormsessie
Afbeelding