Omdat de herindeling is stopgezet, wordt tijdelijk burgemeester Sicko Heldoorn vervangen.
Omdat de herindeling is stopgezet, wordt tijdelijk burgemeester Sicko Heldoorn vervangen. Foto: Bob Awick

Inwoners mogen meedenken over kwaliteiten burgemeester

Tijdelijk burgemeester Sicko Heldoorn vertrekt en er komt een nieuwe, vaste burgemeester. Waar moet die aan voldoen? Daar mogen inwoners over meedenken.

HUIZEN Inwoners van Huizen kunnen meedenken over de kwaliteiten van een nieuwe burgemeester. Dit kan op de website burgemeesterhuizen.nl. Burgemeester Sicko Heldoorn vertrekt namelijk nu de herindelingsprocedure waar Huizen bij betrokken was, is stopgezet.

Burgemeester Heldoorn werd na het plotselinge vertrek van Fons Hertog tot tijdelijk waarnemer benoemd totdat duidelijk zou zijn hoe de toekomst van Huizen eruit zou zien. Nu de herindeling is stopgezet, komt er een nieuwe, vaste burgemeester.
Voor het eerst mogen inwoners via een website daarover meepraten. Dit gebeurt door tien stellingen op de website in te vullen over wat inwoners van hun nieuwe burgemeester verlangen. Moet hij bijvoorbeeld zichtbaar zijn op evenementen of op de achtergrond? Moet hij veel op het gemeentehuis zijn of in de wijk? Daarnaast is er een open vraag: 'Als ik denk aan de burgemeester van Huizen dan denk ik aan iemand die ...'.

Profielschets

Inwoners kunnen tot woensdag 27 februari 9.00 uur de vragen invullen. De gemeenteraad zal de mening van de inwoners meenemen in het opstellen van de profielschets. De definitieve profielschets, waarin de mening van inwoners is meegenomen, wordt vastgesteld in een openbare raadsvergadering op 12 maart waar ook de commissaris van de Koning bij aanwezig is. Deze begint om 19.30 uur en vindt plaats op het gemeentehuis. Hier wordt ook de vertrouwenscommissie benoemd, waarin naar verwachting de fractievoorzitters van alle partijen zitten.
Nadat de profielschets door de gemeenteraad is vastgesteld zal de benoemingsprocedure grotendeels in beslotenheid en vertrouwelijk - en dus in het geheim - verlopen. Dit is wettelijk vastgelegd in artikel 61c van de Gemeentewet. In die periode van de benoemingsprocedure zal de gemeente geen verdere informatie geven.

Jan Veenstra, griffier van de gemeenteraad in Huizen: "Dat is vooral om de privacy van de kandidaten te beschermen. Het is niet leuk als bekend wordt wie waar heeft gesolliciteerd. Pas aan het einde wordt één naam bekend, namelijk die van de persoon die de gemeenteraad voor wil dragen als kandidaat. Tot die tijd zullen wij niets meer zeggen. Dat mag niet volgens de wet en is ook strafbaar."
Als de profielschets is vastgesteld, wordt de vacature door het ministerie van Binnenlandse Zaken opengesteld. Kandidaten kunnen dan solliciteren bij de commissaris van de Koning, die een selectie maakt. De vertrouwenscommissie voert dan de gesprekken en draagt twee kandidaten voor ter benoeming. Na het raadsbesluit hierover in een besloten vergadering wordt alleen de naam bekendgemaakt van de gekozen persoon. Dan moet de Kroon de benoeming nog bevestigen. Hoe lang het proces gaat duren en wanneer we dus een nieuwe burgemeester kunnen verwachten, kan Veenstra niet vertellen. "De planning is ook geheim."