Prof. dr. Conrad Woldringh komt vertellen over de slinger van Foucault die in de Grote Kerk in Naarden hangt.
Prof. dr. Conrad Woldringh komt vertellen over de slinger van Foucault die in de Grote Kerk in Naarden hangt. Foto: St. Kunstcafé Huizen

Weer drie verschillende onderwerpen in Kunstcafé

Een poptroubadour met verzoeknummers, een verenigingsman met een oude opwindgrammofoon en een professor komen langs.

HUIZEN Na het jaarlijkse uitstapje vorige maand naar de wereld van de poëzie is de Stichting Kunst & Cultuur Huizen weer terug bij het gevarieerde stramien van drie totaal verschillende onderwerpen in het Kunstcafé Huizen, dat op 27 februari om 20.00 uur gehouden wordt in De Boederij aan de Hellingstraat 9.

Voor het eerst in de geschiedenis van het maandelijkse Kunstcafé komt een programma van muzikale verzoeknummers voorbij, gebracht door de vrolijke en grappige troubadour Arnoud Kas. Prof. dr. Conrad Woldringh komt vertellen over de slinger van Foucault en Rinus Blijleven van de vereniging De Weergever biedt een kijkje in de historie van de grammofoon en andere antieke 'weergevers' van geluid.

Interactief

Poptroubadour Arnoud Kas uit Soest maakt van een theaterconcert een interactief evenement. De theaterbezoekers bepalen zelf het programma door hun lievelingslied vanuit de zaal aan te vragen. Romantische momenten, meezingers of meeswingers en veel humor zijn enkele kenmerken van deze persoonlijke en iedere keer weer unieke show.
Arnoud: "Ik speel veel op verjaardagsfeesten en huwelijksjubilea. Mensen vinden het dan altijd erg leuk als ik hun favoriete verzoeknummers speel. Dit concept heb ik geïntroduceerd in het theater." Er zit wel één nadeel aan een optreden van Arnoud: de shows dreigen nogal eens uit te lopen, omdat mensen nog één laatste liedje willen en nog één, en nog één...

Opwindgrammofoon

Rinus Blijleven komt vertellen over de Weergever, een club van verzamelaars die volgende maand het veertigjarig bestaan viert met een grote manifestatie in Nieuwegein. De leden verzamelen en koesteren vooral antieke afspeelapparatuur van 78-toerenplaten, waarvan zij een enorme voorraad bezitten. Veel daarvan zal te zien zijn tijdens het feestelijke kramenevenement in een partycentrum in Nieuwegein.
Blijleven brengt een ongeveer honderd jaar oude opwindgrammofoon mee en zal daarmee zeer oude en bijzondere opnamen ten gehore brengen. Hij kan boeiend vertellen over de vereniging, die een bloeiend bestaan leidt en een prachtig blad uitgeeft. Ook daarvan neemt hij wat exemplaren mee.

Zeer oude en bijzondere opnamen te horen met opwindgrammofoon

Slinger van Foucault

Dr. Conrad L. Woldringh wijdt de bezoekers in in de geheimen van de slinger van Foucault, die sinds 1 februari in de Grote Kerk van Naarden te zien is. Een slinger van Foucault is een zeer groot uitgevoerde slinger, genoemd naar de Franse fysicus Léon Foucault. Doordat het vlak waarin de slinger beweegt dezelfde stand in de ruimte behoudt, kan hij gebruikt worden om de draaiing van de aarde aan te tonen.

Toegang

De deuren gaan om 19.30 uur open. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.