Bert Schaap (r) bespreekt in Huizer dialect het nieuws met zijn secondant Peter Schaap aan tafel bij het Huizer Café.
Bert Schaap (r) bespreekt in Huizer dialect het nieuws met zijn secondant Peter Schaap aan tafel bij het Huizer Café. Foto: Bob Awick

Bert Schaap zwengelt maandelijks onderwerpen aan in Huizer Café

Maandelijks is er een Huizer Café in Huizer dialect bij Toneelvereniging Ontwaakt. Het is een interactief gebeuren en voor buitenstaanders ook goed te volgen.

HUIZEN Bert Schaap zwengelt maandelijks in het Huizer Café van Toneelvereniging Ontwaakt onderwerpen aan in het Huizer dialect. Zijn vaste secondant Peter Schaap, geen familie, zit bij hem aan tafel om het nieuws door te spreken. Daarnaast zijn er altijd gasten die iets komen vertellen. Het publiek kijkt toe, maar speelt soms ook een rol.

Het café begint rond 20.15 uur. De barruimte van het kleine theater aan de Bakboord 70 begint al ruim een half uur van tevoren vol te stromen. Trots leggen mensen van de toneelvereniging uit dat de ruimte net opgeknapt is. Het geel-groen is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor stemmig rood, dat past bij de uitstraling van de kleine theaterzaal.

Als de voorstelling begint - Bert noemt het meer stand-uptheater - komt hij in klompen met kiel samen met Peter Schaap op met het Nieuwsblad voor Huizen in de hand. Die wordt doorgenomen en Bert is er 'scharp' op als er fouten in staan. Het Huizer dialect is goed te volgen voor een buitenstaander. Bert zelf spreekt thuis niet zo veel Huizers meer. Alleen als de 'kijer', kinderen, dat willen. Hij leerde het van zijn grootouders en doet zijn best om het zo goed mogelijk te spreken. Als hij een fout maakt, wordt hij vanuit de zaal gecorrigeerd.
Hij geeft een leuke twist aan het nieuws op de voorpagina 'fietsstraat gloeit rood op'. Hij hoopte op een 'rode zone' in het dorp om toeristen uit Amsterdam aan te trekken, maar bij het lezen van het artikel blijkt het toch iets anders te zijn. Het levert een hoop gelach op uit de zaal.
Als Bert te veel afdwaalt of de weg even kwijt is, brengt Peter hem weer terug naar het onderwerp. Bert betrekt af en toe mensen uit de zaal bij het gesprek, waardoor het een interactief gebeuren is. Na het doornemen van het nieuws is het tijd voor de gasten.
Afgelopen dinsdag waren dat Peter Kos en Pieter Hogenbirk van De Krachtcentrale. In het gesprek is duidelijk te merken dat Bert ook gemeenteraadslid is. De politiek komt vaak ter sprake. Er ontstaat een levendige discussie over wat er nu toch met de Havenstraat moet gebeuren. Visie is belangrijk, zeggen Peter en Pieter. Mensen moeten bij elkaar gaan zitten, want er is echt wel iets van te maken, aldus de heren.

Als laatste gast schuift Han Landman aan, die een initiatief is gestart om de Gooise stoomtram van weleer in elektrische vorm terug naar het Gooi te halen. Als toeristische attractie. Hij heeft al voor 2 ton aan toezeggingen van bedrijven die willen helpen. De tram moet een rondje in het Gooi gaan rijden. Hier praat de zaal gretig over mee. Ook Han Landman roept op tot visie in het dorp zelf en over de gemeentegrenzen heen: een economisch deltaplan om toeristen naar Huizen en omstreken te brengen. Bert denkt dat de tram er ooit weleens zal komen en sluit daarmee een vermakelijke en informatieve avond - in het Huizers - af.