Met het doorprikken van ballonnen vol roze confetti is de poli geopend.
Met het doorprikken van ballonnen vol roze confetti is de poli geopend. Foto: Bob Awick

Soa-poli geopend

REGIO Wethouder Maarten Hoelscher heeft vorige week op Valentijdsdag de soa-polit geopend. Deze zit in het kantoor van de GGD aan de Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum.

De soa-poli biedt hulpverlening en advies over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), anticonceptie en seksualiteit. Het centrum beantwoordt alle vragen rondom het thema seks.

Het openen van zo'n poli was al langer de wens van de GGD. Voorheen moesten mensen hiervoor afreizen naar Almere of Amsterdam. Het zou een van de redenen kunnen zijn dat Gooise jongeren zich minder vaak laten testen op een soa. Om daar verandering in te brengen worden die testen nu anoniem en gratis aangeboden in Bussum.

Een ander zorgelijk punt is dat jongeren in het Gooi aanmerkelijk meer drinken dan gemiddeld en ook bekend is dat overmatig drinken onwenselijk seksueel overschrijdend gedrag met zich mee kan brengen.

Vertrutting

Praten over seks of hulp zoeken bij klachten is dus nog niet zo vanzelfsprekend. En daar moet toch echt verandering in komen, zo vindt ook directeur van de regio Igor Meuwese. "We zien in onze maatschappij de vertrutting rondom het thema seks toenemen. Kijk bijvoorbeeld op het strand: het aantal dames dat topless loopt is op één hand te tellen en na het sporten douchen de kinderen niet meer samen of enkel met een onderbroek aan."

Bel voor een gesprek of een soa-test met 088-0029910.


zo ervaart ook verpleegkundige Daan Kuypers. "Jongeren kennen vaak hun huisarts en die kent weer hun ouders, dus dat kan een drempel zijn. Ik ben als verpleegkundige onbekend en dat kan heel fijn zijn. Het gaat ook om intieme zaken, denk aan jongens die twijfelen of ze homo zijn, meiden die ongewenst zwanger zijn, personen met een negatieve ervaring op seksgebied of mannen met seksuele onzekerheden zoals een erectiestoornis. Alle vragen zijn welkom."

Veel vragen gaan over onveilige seks en klachten die je hiervan kunt krijgen. Chlamydia is de meest voorkomende geslachtsziekte. "Wanneer een 'doorsnee' jongen en meisje uit het Goois met elkaar onveilig vrijen, hoeven ze niet bang te zijn voor hiv. Dat is anders als het gaat om mannen die met mannen seks hebben of wanneer een van de partners bijvoorbeeld een nieuwe migrant is uit Afrika. Dat zijn de risicogroepen. De meeste vragen van de mensen die wij hier zien gaan over een soa. Daar komen ze dus mee binnen, maar als ik doorvraag kan het zijn dat er meer naar boven komt. Want waarom is er geen condoom gebruikt? Is er behoefte aan een vorm van anticonceptie? Of waarom ontmoet een meisje steeds foute jongens? Welke rol spelen alcohol en drugs in dit verhaal? Door vragen te stellen komen we heel uiteenlopen verhalen tegen die kunnen gaan over zaken als misbruik, loverboys, verkrachting en ander seksueel geweld. Ook daarbij kunnen wij helpen. Maar denk ook aan keuzevragen en onzekerheden. Zoals twijfel over je seksuele geaardheid en hoe kom je uit de kast? Wat als je geen seksuele handelingen wilt verrichten, ben je dan een tut? Of wat als je ongewenst zwanger bent en voor een moeilijke keuze staat? Wij kunnen helpen bij het vinden van antwoorden en fungeren daarbij als een aanvulling op de huisartsenzorg. "

Voorlopig wordt er een jaar lang geëxperimenteerd met de poli die fungeert als testlocatie voor de GGD Flevoland. Kuypers vindt de poli een succes als de spreekkamer vol zit.

De poli is te vinden in het kantoor van de GGD. Bel voor een gesprek of een soa-test met 088-0029910.