Lisette Otto wil dat het project Buurten met Buren zich als een olievlek over Huizen gaat verspreiden.
Lisette Otto wil dat het project Buurten met Buren zich als een olievlek over Huizen gaat verspreiden. Foto: Bob Awick

Project Buurten met Buren wil meer saamhorigheid brengen in de buurt

Welk sociaal kapitaal heb jij? Wat kun jij betekenen voor je buurt? Vragen die Lisette Otto van het project Buurten met Buren je wil stellen.

HUIZEN Meer saamhorigheid in de buurt. Dat is een wens van Lisette Otto. Zelf is ze straatcoördinator van de buurtpreventievereniging in haar wijk Huizermaat en is daarmee de oren en de ogen van de wijk. Niet alleen op het gebied van veiligheid in haar wijk, maar ook over hoe het met haar buren gaat. Ze merkte dat een goede buur sneller iets hoort dan een hulpverlener of iemand van een wijkteam, en wil deze kracht van buren inzetten met het project Buurten met Buren.

"Toen ik in Huizen kwam wonen, kwam de buurvrouw me een bosje bloemen brengen en hebben we een housewarming gegeven. Wij kennen onze buren hier in de straat, maar dat is niet overal het geval. Ik zie dat ook in mijn werk als seniorenbegeleider. Als mensen je een beetje kennen, vertrouwen ze je en vertellen ze dingen die ze niet zo snel aan een hulpverlener of iemand van een wijkteam vertellen. Bijvoorbeeld als je even je hond uitlaat. Dat is een mooie kracht die je als buur hebt. Je kunt een luisterend oor zijn. Ook bij Rotary Huizen Gooimeer, waar ik lid van ben, is het een onderwerp van gesprek. Mensen komen soms niet veel meer buiten, hebben niet zo de aansluiting met hun buurt. Daar wil ik verandering in brengen. Daarom ben ik het project Buurten met Buren gestart. Het is toch fijn om als je ziek bent of een moeilijke tijd doormaakt een bloemetje te krijgen van je buren? Dat ze weten wat er speelt en naar je omkijken als het nodig is? Nog leuker is het als jij iets voor een ander kunt betekenen, door te helpen met de tuin of samen te handwerken. Dan ben je zelf weer van waarde voor de buurt."

Het project Buurten met de Buren doet ze zelf als vrijwilliger en in haar eigen buurt is ze begonnen met een pilot. "Ik heb bijvoorbeeld een kerstkaartje in de bus gegooid van alle buren en onze straat met kerst uitgenodigd voor een glühweinparty. Daardoor heb ik weer twee mensen in de wijk leren kennen die me verder willen helpen met het project."
Daarnaast kwam ze via Vrijwilligerscentrale Huizen op het spoor van Cees Vos, die samen met zijn buurvrouw in de buurt De Hange in het Oude Dorp nu ook een pilot heeft opgezet. "Uiteindelijk wil ik dat het zich als een olievlek over Huizen uitspreidt en dat overal buren met elkaar gaan buurten."

Sociaal kapitaal

Nu zijn er wel meer van dergelijke projecten om mensen actief bij hun omgeving te betrekken. Wat is er anders bij Buurten met Buren? "Het moet echt uit de mensen in de buurt zelf komen. Het gaat ook niet om wat er gevraagd wordt, maar om wat buren te bieden hebben. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen wat voor een ander kan betekenen, iets wat ze als hobby hebben of wat ze vroeger leuk vonden of iets van hun werk. Stel dat je buurman goed is met computers, dan kan hij die kennis inzetten. Of stel dat jij goed taarten kunt bakken, dan kun jij bij een feest in de buurt of bij een verjaardag van je buurvrouw een taart bakken. Misschien vind je tuinieren leuk en zie je dat je overbuurman die ouder is er niet aan toekomt. Dan kun je hem daarmee helpen. Het gaat er dus om welk sociaal kapitaal jij de buurt kunt bieden en wat je daarmee kunt betekenen voor de buurt."
Om het project overal van de grond te krijgen heeft ze zichzelf drie jaar gegeven en ze is net per 1 januari gestart. "Ik probeer overal contacten te leggen, bijvoorbeeld via andere buurtpreventieverenigingen. Ik ben nu op zoek naar mensen die in hun eigen wijk het project op willen zetten en met hun buren het gesprek aan willen gaan om te kijken wat ze voor een ander kunnen betekenen. Hen wil ik op weg helpen en als het project loopt, kunnen mensen het zelf verder vormgeven."

Kijk voor meer informatie op buurtenmetburen.nl of mail naar huizen@buurtenmetburen.nl. Lisette helpt anderen graag op weg.

'Als mensen je een beetje kennen, vertrouwen ze je'