De energieambassadeurs kwamen vorige week voor het eerst bij elkaar.
De energieambassadeurs kwamen vorige week voor het eerst bij elkaar. Foto: Bob Awick

Draagvlak en draagkracht van belang bij van het gas af gaan

De energietransitie, we moeten van het gas af, woorden die de laatste tijd veel mensen bezighouden. Ook wethouder Bert Rebel.

HUIZEN "Ik vind het ook een lastig onderwerp. Zeker als ik dan van een kritische inwoner een filmpje krijg van een wetenschapper die wat anders beweert. Dan stuur ik een mailtje terug dat de wetenschappers onderling dat debat aan moeten gaan. Ik ben een bestuurder. Van het Rijk moeten wij in 2021 laten weten hoe wij ervoor willen zorgen dat bewoners van het aardgas af gaan. Het liefst per wijk. Daar ben ik dus hard mee bezig, samen met ambtenaren en de regio."

Belangrijke voorwaarden voor de wethouder voor die overgang zijn wel draagvlak en draagkracht. "De betrokkenheid in Huizen is gelukkig groot. Natuurlijk zijn er ook mensen die er niets in zien. Mijn vader van 91 vraagt zich af wat hij er nog mee moet. Ook zijn er mensen die zich zorgen maken over wie dat allemaal gaat betalen. Vooral de rijksoverheid moet hier snel duidelijkheid over geven, want dat zorgt voor grote onrust. Misschien kunnen mensen straks geld lenen en dat dan maandelijks terugbetalen met het geld dat ze besparen. Misschien mogen ze zelfs de rente wel aftrekken. Daarover moet de regering echter nog een besluit nemen."
De gemeente Huizen bereidt zich ondertussen wel voor op de zogeheten energietransitie, waarbij we van het aardgas af moeten en dus op een andere manier ons huis moeten verwarmen en gaan koken. Maar het gaat niet alleen daar om. "Nederland heeft zich gecommitteerd aan het klimaatakkoord van Parijs en we moeten minder CO2 gaan uitstoten. Om goed voorbereid te zijn op alle dingen die hiervoor nodig zijn, zijn we in de wijken Stad en Lande en Bovenweg gestart met een pilot. Daar wordt de komende jaren het riool vervangen. Dan zijn we toch in die wijk bezig. We willen nu weten waar we tegenaan kunnen lopen als alle huizen aangepast moeten worden. Waar maken de inwoners zich bijvoorbeeld zorgen over. Dan kunnen we daar rekening mee houden."
Overigens is het niet zo dat iedereen in de wijk dan ook meteen van het aardgas af moet. Inwoners krijgen daar alle tijd voor. "We kunnen mensen bovendien niet dwingen. Wel is het verstandig om bij een verbouwing of vervangen na te denken over de toekomst: als je nu toch je verwarmingsketel moet vervangen, wat ga je dan doen? Stap je over op een warmtepomp, koop je een nieuwe verwarmingsketel of huur je er een? Je moet er in ieder geval geen spijt van krijgen, de zogeheten 'no regret'-maatregelen. Zo leveren zonnepanelen meteen energie op, die je bespaart. Als je je gasfornuis moet vervangen, kun je wellicht overstappen op elektrisch koken. Daarnaast is het allerbelangrijkste dat je je huis goed isoleert. Dat bespaart meteen." Omdat er ook veel huurwoningen in de wijk staan, is de Alliantie ook bij de pilot betrokken.
Dat veel inwoners zich ook met het onderwerp bezighouden en hier over mee willen denken, heeft de gemeente wel gemerkt. Een tweede avond was nodig vanwege de grote belangstelling van inwoners uit de wijken Stad en Lande en Bovenweg. Hetzelfde geldt voor het aantal aanmeldingen van inwoners op de oproep voor energieambassadeurs. "We hebben vorige week donderdag de eerste bijeenkomst gehad." Zo'n 50 mensen hebben zich uiteindelijk opgegeven en er waren er 35 op de avond aanwezig. "Daar ben ik heel blij mee. Deze mensen kunnen ons helpen om andere inwoners meer te vertellen over de opgave die voor ons ligt. Dat is namelijk nogal wat", zegt de wethouder. "Nu wordt wel gezegd dat we allemaal in 2050 van het gas af moeten, maar de vraag is hoe en of we dat gaan redden. Daarnaast zijn er nog veel technische ontwikkelingen en is nog lang niet alles duidelijk."

Waterstof

Zo zijn er op dit moment onderzoeken in de regio die kijken of aardwarmte een mogelijkheid is. "Er zijn hier al mensen aan tafel geweest die willen weten of we belangstelling hebben. Er zouden maar vier stations nodig zijn om het hele dorp te kunnen verwarmen. Maar ook waterstof is misschien wel een optie. Daarom vragen wij ons nu af of we straks gasleidingen moeten laten liggen, zodat we die daarvoor zouden kunnen gebruiken. Het kan ook zomaar zijn dat er verschillende oplossingen zijn voor verschillende wijken. Misschien wordt het nieuwe project bij de Oude Haven wel met aquathermie verwarmd. Nieuwbouw mag in ieder geval al niet meer op aardgas worden aangesloten."
Volgens de wethouder loopt Huizen niet voorop. "Maar stilzitten doen we ook niet. We willen het op een rustige manier aanpakken en mensen betrouwbaar informeren. Huizen heeft al langer oog voor het klimaat. Al vier jaar zijn we bezig met dingen als lampen vervangen door ledverlichting, waterbergingen maken en operatie steenbreek. We blijven, samen met de regio, doorgaan om ons zo goed mogelijk voor te bereiden, ook al hebben we nog niet alle informatie."
Een stap die de gemeente zelf binnenkort zet, is het plaatsen van meer dan 500 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. "En ook inwoners zijn bezig, bijvoorbeeld met het oprichten van een energiecoöperatie. Voorlopig zijn we er met zijn allen nog wel een tijd mee bezig."

Zie huizenklimaatbewust.nl.