Andries Schaap komt een uurtje in de week sporten in zijn eigen outfit en is met zijn 86 jaar de oudste FitStar.
Andries Schaap komt een uurtje in de week sporten in zijn eigen outfit en is met zijn 86 jaar de oudste FitStar. Foto: Bob Awick

Andries Schaap is met zijn 86 jaar oudste deelnemer FitStars in Huizen

FitStars is het programma waarbij ouderen op hun eigen niveau kennis kunnen maken met diverse sporten. Andries is een van hen.

HUIZEN Andries Schaap is met de respectabele leeftijd van 86 jaar de oudste FitStar in Huizen. Dinsdag werd hij daarom in het zonnetje gezet tijdens zijn FitStars Fitnessuur bij dans- en sportschool Laresz. De vlaggetjes waren opgehangen en hij mocht poseren voor de fotograaf, voorzichtig balancerend op een bal.

Vervolgens ging Andries weer lekker bewegen. Inmiddels heeft hij tien lesuren gevolgd en heeft nog maar één keer af hoeven zeggen. Hij zich zelfs niet weerhouden door de plotselingn sneeuwval en meldde zich zoals altijd stipt op tijd en zoals altijd keurig gekleed.
Als het koffiekwartiertje aanbreekt, verplaatsen alle FitStars zich naar het terrasje in de zon en wordt Andries toegezongen en is het tijd om de kaarsjes uit te blazen. Andries zit klaar voor het interview, een bijzonder innemende man met stralende, blauwe ogen en een prachtige haardos. Op de vraag wat het sporten en bewegen met hem doet, antwoordt hij dat het hem altijd wat stijf maakt na afloop, maar de rest van de week trekt dat weer bij. Een keer in de week fitness is dan ook wel genoeg.
Hij nam vorig jaar de FitStars-folder mee naar huis en meldde zich vervolgens aan voor Fitness. Ondanks zijn voetbal- en judoverleden paste dit het best bij hem. Onder persoonlijke begeleiding en in zijn eigen tempo werkt hij aan zijn fitheid. Andries woont zelfstandig, doet zijn eigen huishouden en maakt het er beste van sinds hij zes jaar geleden weduwnaar is geworden. Hij doet zelf zijn boodschappen en soms ook voor anderen. "Elke dag een gezonde maaltijd en een keer in de week en visje eten." Het scholletje heeft plaatsgemaakt voor een lekkerbekje, daar zitten tenminste geen graten in.
Hij kijkt regelmatig naar Engelse comedyseries op NPO1 en ook puzzelt hij graag, sudoku. Andries voelt zich schat- en schatrijk met alles wat hij heeft: zijn goede gezondheid, zijn gezin en sinds hij aan beide ogen is geopereerd aan staar, kijkt hij nu zonder bril nog gelukkiger de wereld in. "Die wereld is wel veranderd. Vroeger was het ons kent ons, maar nu ken ik alleen de buren op de begane grond." Eenzaam is hij niet. Wel alleen.

Vroeger fietste hij 24 kilometer naar school. Andries is nu nog steeds een redelijk fitte man, beweegt zich behoedzaam en doet zijn oefeningen op zijn eigen wijze en tempo. "Hij is een boegbeeld voor FitStars. Gewoon lekker bewegen, in zijn eigen outfit. Genieten en na afloop gezelligheid met een kop koffie en vandaag speciaal met een traktatie", zegt Anita Campbell, een van de projectleiders van FitStars. Het is genieten met Andries op het terras onder een strakblauwe lucht. Hij neemt nog een slokje koffie en geeft nog wat wijze tips: "Hou je goede humeur erbij en ga niet bij de pakken neerzitten."

Meer weten over FitStars: fitstars@sportplatformhuizen.nl of Anita Campbell via 06-4305 8300.