Rekenkamer wil oriënterend onderzoek naar geheimhouding

HUIZEN Het jaarplan van de Rekenkamer wordt besproken in de commissie Algemene Middelen en Bestuur tijdens de vergadering van 7 maart. Er wordt onder ander een oriƫntatie gedaan naar geheimhouding.

In het plan staat onder andere het volgende te lezen: 'Binnen het wettelijk kader heeft de gemeente vrijheid om stukken geheim te verklaren. Belangrijk is dat de gemeente inzicht geeft in hoe zij haar werk doet. Openbaarheid van informatie en transparantie van bestuurlijke besluitvorming zijn hierbij van groot belang. Sommige zaken kunnen echter niet in de openbaarheid worden besproken. De artikelen 25, 55 en 86 van de Gemeentewet bevatten bepalingen over het opleggen en opheffen van geheimhouding, toegespitst op de raad (artikel 25 Gemw), het college (artikel 55 Gemw) en commissies (artikel 86 Gemw). Om een beeld te krijgen van de gang van zaken rond geheimhouding zal de rekenkamercommissie (in eerste instantie) een oriƫnterend onderzoek uitvoeren naar geheimhouding. Het doel van dit onderzoek is om zicht te krijgen op het proces omtrent het opleggen van geheimhouding in de gemeente Huizen. Daarnaast kan uit een eventueel onderzoek lering worden getrokken door een vergelijking te maken met andere gemeenten.'

Op de planning staat ook de afronding van het onderzoek naar burgerparticipatie en een quickscan naar jeugdzorgbeleid. De rekenkamercommissie heeft zich daarnaast aangemeld om deel te nemen aan het doemee-onderzoek van de NVRR naar gelijke toegang voor mensen met een beperking.

Door het uitvoeren van eerdergenoemde onderzoeken wil de rekenkamercommissie de controlerende, sturende en kaderstellende rol van de gemeenteraad versterken. "Met onze bevindingen en aanbevelingen hopen wij de organisatie en het bestuur handvatten aan te reiken om zaken waar nodig te verbeteren."