Vrijdagavond oefende de brandweer op het gemeentehuis. Raadsleden, wethouders en burgemeester speelden slachtoffers.
Vrijdagavond oefende de brandweer op het gemeentehuis. Raadsleden, wethouders en burgemeester speelden slachtoffers. Foto: Bob Awick

Brandweeroefening gemeentehuis

HUIZEN De brandweer oefent elke vrijdagavond zodat brandweerlieden hun vaardigheid bij kunnen houden. Vaak gebeurt dit uit het zicht ergens in de gemeente of daarbuiten. Afgelopen vrijdag was het gemeentehuis oefenlocatie. Er werd een aanslag van een groep ontevreden inwoners nagespeeld.

De oefening was zo realistisch opgezet dat postcoƶrdinator Fred Kos vrijdagavond diverse toeschouwers op het hart moest drukken dat het niet echt was en om een brandweeroefening ging. "We hadden rookmachines neergezet, dus het zag er echt uit."

Voor het gemeentehuis stond een auto met brandbare stoffen. "We hadden het zo geƫnsceneerd dat de brandweermensen wisten dat het om een vloeitstofbrand ging." Het was de bedoeling dat ze eerst de brand van de auto onder controle moesten krijgen, zodat ze toegang hadden tot het gemeentehuis zelf.
Eenmaal binnengekomen, werden de brandweermensen geconfronteerd met een brand die doorgeslagen was naar de eerste etage. Ook in de gang stond rook en het licht was uit. Uit de naastgelegen raadzaal kwam geroep. Hier bleken raadsleden aanwezig te zijn voor een vergadering. Ook dit was gespeeld, maar het ging wel om de raadsleden die zich opgegeven hadden om deel te nemen aan de oefening.

17