De brandweeroefening begint.
De brandweeroefening begint.

Brandweer
oefening

Vervolg voorpagina

"We hadden ook een reanimatiepop neergelegd in de raadzaal. Een aantal raadsleden wist hoe te reanimeren en we hadden gevraagd of ze daarmee wilden gaan beginnen." Het probleem was dat de brand voor de deur van de raadzaal was. "Iemand van ons fungeerde als bode. De brandweermensen moesten goed doorvragen. Zo kwamen ze erachter dat er een soort handvat is om de ramen aan de zijkant van de raadzaal te openen. Die hebben ze gebruikt. In de raadzaal hebben ze een tafel onder het raam geschoven en zo konden de raadsleden naar buiten komen. Via een nooddeur zijn ze vervolgens naar buiten geleid."

Bij het doorvragen bleek ook nog eens dat er op de 1e verdieping vier mensen in bespreking waren, inclusief de burgemeester. Door de brand waren die ingesloten. Deze mensen konden alleen van het terras aan de voorkant van het gemeentehuis worden gered. Daarvoor moest de hoogwerker worden ingezet. De burgemeester speelde zichzelf en bleek goed in zijn rol te zitten.
"Door de opzet was het een heel geslaagde oefening. Zo hebben de brandweermensen het ook ervaren. Het was schrikken voor ze toen ze merkten dat ze ook zoveel mensen moesten redden. Dat is niet elke oefenavond zo."

De brandweer is altijd op zoek naar vrijwilligers. Ook vragen over brandpreventie zijn welkom. Kijk op brandweer.nl/gooienvechtstreek of bel 035-5288777.

Kijken hoe de auto voor het gemeentehuis geblust kan worden.
Binnen gaat de brandweer op onderzoek uit.
Er is ook een brand die doorslaat naar de 1e etage.
De burgemeester is een van de slachtoffers; hij wordt met een hoogwerker gered.
Na afloop van de oefening wordt er netjes opgeruimd.