Oscar Bulthuis met zijn nieuwe boek, dat hij presenteerde in De Krachtcentrale.
Oscar Bulthuis met zijn nieuwe boek, dat hij presenteerde in De Krachtcentrale. Foto: Bob Awick

Oscar Bulthuis presenteert boek
'Nooit meer voor een baas je bed uit!'

Oscar Bulthuis presenteerde inmiddels zijn vierde boek. Het kreeg de titel 'Nooit meer voor een baas je bed uit!'. Een keuze die hij ook maakte toen hij startte met zijn eigen bedrijf.

HUIZEN Oscar Bulthuis heeft afgelopen vrijdag in De Krachtcentrale zijn vierde boek gelanceerd. Het heet 'Nooit meer voor een baas je bed uit'. Hij presenteerde het boek samen met zijn uitgever. "Ik hoop dat het een bestseller wordt en dat ik er meer dan 10.000 van verkoop", vertelt hij.

Oscar is nu zelf al meer dan 8 jaar ondernemer. Daarvoor heeft hij in diverse functies bij verschillende bedrijven gewerkt. Hij kwam er na een reorganisatie zelf achter dat hij nooit meer voor een baas zijn bed uit wilde komen en voelt zich als ondernemer nu als een vis in het water.
"Ik ben toen bij mijzelf te rade gegaan en heb me afgevraagd of ik nog wel bij een werkgever in dienst wilde of dat ik voor mezelf ging starten." Hij koos voor het laatste en begon met zijn achtergrond in economie en zijn ervaring met marktonderzoek het bedrijf Kompas MRC. Die drie letters staan voor mindset, result en commitment. In het begin verzorgde hij met name content voor websites. Langzaam kwam echter de omslag naar anderen helpen die net als hij een eigen bedrijf wilden beginnen. "Bij het schrijven van goede teksten voor een website is het nodig om te achterhalen wat er achter een bedrijf zit. Daar ging ik al een beetje richting businesscoach. Ook stelden veel mensen mij de vraag hoe ik voor mijzelf was begonnen."

Reizen

Hij startte met De Starters Academie om iedereen op een laagdrempelige manier te helpen om een eigen bedrijf te starten. "70 procent van de starters haakt af. Niet omdat ze een slecht idee of product hebben, maar omdat ze niet weten hoe ze daar structureel voldoende inkomen uit kunnen krijgen." Hij realiseerde zich dat hij in een luxe positie zat, omdat hij zijn ontslagvergoeding in trainingen over ondernemen kon stoppen. De meeste starters kunnen zich die trainingen niet permitteren. "Ik wilde daarom zo veel mogelijk mijn opgedane kennis en ervaring laagdrempelig delen met andere starters. Ik reisde veel en vergeleek het reizen vaak met het starten van een onderneming. Je moet een reis goed voorbereiden, de risico's inschatten en ook kunnen improviseren als je onvoorziene omstandigheden op je pad krijgt. Ik wilde daarover een boek schrijven." Dat resulteerde in zijn eerste boek 'Ondernemen is net reizen'.
Om het schrijven onder de knie te krijgen, volgde hij eerst een cursus. Tijdens deze schrijfcursus deed hij veelvuldig oefeningen met verhaaltjes schrijven in vijf minuten waarin drie willekeurige woorden voorkwamen. "Uiteindelijk heb ik die ook uitgegeven in de bundel 'De 99 leukste 5 minuutjes'."

Ondernemerschap

Dat hij zijn kennis in ondernemen graag uitdraagt, blijkt ook uit zijn derde boek. Voor het mbo schreef hij het lesboek 'Ondernemerschap'. Daarnaast geeft hij ook twee dagen het vak ondernemen aan een hbo-opleiding. Allemaal ervaringen die hij meenam in zijn nieuwe boek 'Nooit meer voor een baas je bed uit!ยด.
Oscar legt uit dat het een concreet doeboek is over hoe een onderneming te starten. "Daarbij verwijs ik ook naar filmpjes die ik al eerder heb gemaakt, maar dan voor De Starters Academie. Deze sluiten aan op wat ik in dit boek beschrijf." In het ondernemerschap heeft hij zijn missie wel gevonden door startende ondernemers te helpen. "Ik denk dat de wereld er leuker op wordt als mensen iets doen dat ze leuk vinden en daar draag ik graag aan bij."

70 procent starters haak af omdat ze niet weten hoe het moet