Jaap van As is kandidaat voor het waterschap.
Jaap van As is kandidaat voor het waterschap.

Huizer kandidaten verkiezingen

HUIZEN De verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor het Waterschap Amstel, Gooi, en Vecht vinden volgende week woensdag 20 maart plaats. De stembureaus zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Op de lijst staan ook weer de nodige Huizer kandidaten.

Voor de provinciale statenverkiezingen van Noord-Holland staan 8 inwoners van Huizen op de lijst. De meeste niet op een verkiesbare plaats. Zo staat wethouder Maarten Hoelscher op de plek 40 plaats bij de PvdA. Peter Stokkers staat op nummer 23 bij de SP. Oud-wethouder Gerrit Pas staat op nummer 24 op de lijst bij GroenLinks. Kees Kruijmer staat op plaats 20 van de Ouderenpartij Noord-Holland. Op de lijst van Forum voor Democratie staat op nummer 6 D.J. van den Berg. De partij levert geen gender aan en ook geen voornamen. Als de partij het werkelijk zo goed doet als peilingen nu aangeven, zou Van den Berg wel eens gekozen kunnen worden. Op de lijst van de ChristenUnie staan beide raadsleden uit Huizen: Marijke Terlouw op nummer 4 en Wessel Doorn op nummer 20. Ook oud-wethouder Marianne Verhage staat op de lijst van deze partij op nummer 39. De leden van de provinciale staten kiezen straks de leden van de Eerste Kamer. Verwacht wordt dat de huidige coalitie de meerderheid gaat verliezen, wat zou betekenen dat het kabinet niet zo makkelijk meer alles gedaan kan krijgen.

Bij de verkiezingen voor het algemeen bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek staan maar liefst 11 Huizer inwoners op de lijst. Hier staat ook weer oud-wethouder Gerrit Pas op de lijst. Deze keer op nummer 13 van Water Natuurlijk. De ChristenUnie heeft op de lijst weer de raadsleden Wessel Doorn en Marijke Terlouw, respectievelijk op plaats 3 en 7. Ook oud-wethouder Marianne Verhage staat op de lijst op nummer 17, gevolgd op nummer 18 door oud-raadslid Marleen Mauritz. Op nummer 21 staat ook nog Marjan Schraverus. Het CDA heeft Clary Vos op plaats 46 staan en raadslid Rutger Rebel op nummer 36. Raadslid Ruben Woudsma vinden we terug op plaats 26 en oud-raadslid Kees de Kok op plaats 12. Jaap van As (38) staat op plaats nummer 3 en dat is volgens hem wel een verkiesbare plaats.

"Ik heb toekomstbewust voor het waterschap gekozen", zegt Jaap, in het dagelijkse leven werkzaam als senior adviseur bij Waterschap Zuiderzeeland. "Ik heb al politieke ervaring, want van 2006 tot en met 2014 ben ik raadslid geweest. De reden dat ik juist nu kandidaat ben voor het waterschap, is dat de waterschappen de komende jaren grote uitdagingen hebben. Ik denk daarbij aan onderwerpen als zichtbaarheid van het waterschap en energietransitie, maar ook complexe dossiers als de gevolgen van klimaatverandering, het omgaan met te veel, maar ook te weinig water en bodemdaling."

Het waterschap kan dit volgens hem niet alleen oplossen. "We moeten samenwerken met mede-overheden, belangengroepen, agrariƫrs, bedrijven, scholen en inwoners. Ik daarbij mijn waterschapskennis en politieke vaardigheden inzetten om die partijen bij elkaar te krijgen en mooie en tastbare resultaten te bereiken voor ons en toekomstige generaties." Hij wil dat graag doen in de rol van dagelijks bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. "Een functie die lijkt op die van een wethouder bij een gemeente."