Eerst nog zeer onbestendig, veel wind

Dit jaar heeft maart geen winterse staart zoals vorig jaar maar brengt ook nog geen zacht voorjaarsweer. Een voor maart ongewoon dynamische westcirculatie brengt een ware optocht van depressies met fronten op gang. Deze week is het de beurt aan een nieuwe reeks van deze storingen op de route Noordzeegebied. In het weekend lijkt de wind iets in kracht af te nemen.

Vrijdag + het weekeinde

Na een regenachtige donderdag volgen vrijdag maartse buien. Misschien klaart het soms even kort op. Er waait een krachtige westenwind. De temperatuur is met 11 à 12 graden iets hoger. In het weekeinde lijkt een heel geleidelijke weersverbetering op gang te komen, maar vooral zaterdag valt nog enige tijd regen bij 11 graden. Zondag kunnen nog enkele buien vallen maar er komt wat meer zon. De westenwind is nog merkbaar aanwezig. Het wordt zondag 9 graden.

Trend na het weekeinde

Er zit muziek in voor een duidelijke weersverbetering. Een uitloper van het hogedrukgebied bij de Azoren breidt zich uit naar West Europa. Het is droog met zonnige perioden. Het kwik loopt geleidelijk op tot circa 14 à 15 graden later in de week. Er is eerst kans op nachtvorst.

Weetje

Op 1 maart eindigde de meteowinter. Door de zachte december en het lenteachtige einde van februari staat de winter op de 9e plaats van zachtste winters. De gemiddelde temperatuur was 5.2 graden tegen 3.4 normaal. De winter van 2007 was de zachtste met 6.5 graden. De winter was vrij nat, door vooral de natte december, maar door de zeer zonnige februari ook zonnig.