De commissaris van de Koning Arthur van Dijk zit naast de burgemeester tijdens de vergadering.
De commissaris van de Koning Arthur van Dijk zit naast de burgemeester tijdens de vergadering. Foto: Bob Awick

'Mooi stuk en goede zaak dat bewoners zijn betrokken'

De profielschets voor de nieuwe burgemeester is vastgesteld. Een officieel moment in aanwezigheid van de commissaris van de koning.

HUIZEN De gemeenteraad heeft dinsdag de profielschets voor een nieuwe burgemeester vastgesteld. Nu Huizen niet meer in een herindelingsprocedure zit, mag er weer een 'vaste' burgemeester komen die voor langere tijd wordt aangesteld. "Dat hebben we lang niet gedaan, dus het is goed dat we dat nu zorgvuldig doen", zei raadslid Karin van Werven van D66.

De profielschets is tot stand gekomen door overleg van alle negen fracties in de gemeenteraad en de inwoners die mee hebben gedaan aan een online-enquête. Dat waren er 308. Rutger Rebel van het CDA morde nog even over de kosten hiervan. "We hebben hier 3.000 euro aan besteed, dat is haast 10 euro per persoon." Wessel Doorn van de ChristenUnie vond dat je erover kon discussiëren, maar dat het wel wat had opgeleverd.

Ook commissaris van de Koning Arthur van Dijk vond het een goede zaak dat de inwoners hun mening hadden gegeven. Hij was aanwezig bij de raadsvergadering omdat de provincie Noord-Holland een belangrijke rol in het proces vervult. Hij had dan ook nog wat vragen over de profielschets. "Kandidaten kunnen deze vergadering wellicht naluisteren of nalezen en dan krijgen ze een beter beeld van wat u bedoelt."

Voelhoorns

Hij wilde bijvoorbeeld weten wat de gemeenteraad bedoelde met een burgemeester die draagvlak organiseert en dicht bij de inwoners staat. Dat was met name een wens van de inwoners. Jessica Prins van de VVD beantwoordde deze vraag: "Het mag misschien een dooddoener zijn, maar voor onze gemeente is het heel belangrijk dat de burgemeester voelhoorns heeft van waar hij moet zijn. Bijvoorbeeld bij de afsluitdag van de avondvierdaagse, waar de kinderen gewoon de burgemeester een hand kunnen geven en daar trots op zijn."
Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen nam de vraag over de ervaring die de burgemeester moet hebben voor haar rekening. De raad koos meer voor bestuurlijke ervaring en de inwoners juist voor maatschappelijke ervaring en ervaring in het bedrijfsleven. "Als hij er tussenin gaat zitten, is het ook prima."
Arthur van Dijk wilde ook meer weten over de verschillende culturen en gevoeligheden. Wessel Doorn van de ChristenUnie gaf aan dat de gemeente net uit de herindeling komt en dat het belangrijk is dat een nieuwe burgemeester zich weet te positioneren. Aan een grijze muis heeft Huizen niets, werd gesteld. Karin van Werven van D66 wees op de verschillende culturen en religies die in Huizen aanwezig zijn. "We houden hier bijvoorbeeld een minuut stilte voor en na de raadsvergadering. Uit respect voor elkaar."

De nieuwe burgemeester moet ook visie hebben. Karin Rienstra van GroenLinks: "Hij moet in staat zijn om visie te ontwikkelen, in mogelijkheden te denken en in de toekomst te kijken. Die visie is niet panklaar, die moeten we hier met elkaar ontwikkelen." Uiteindelijk is het namelijk de raad die de koers uitzet, maar een burgemeester kan hier wel het verschil in maken.
Ook moet de nieuwe burgervader of -moeder daadkrachtig kunnen optreden als de veiligheid in het geding is. Stef van der Pas van de PvdA: "Huizen is een veilige gemeente en moet dat blijven. Het is vanzelfsprekend dat de gemeenteraad haar burgemeester zal steunen." Wel werd aangegeven dat het op prijs wordt gesteld als de burgemeester op dat gebied zo veel mogelijk deelt met de gemeenteraad, zodat de raad ook op de hoogte is van wat er speelt.
Volgens Rob Bource van de SGP moet de burgemeester een bruggenbouwer zijn die mensen tot samenwerking brengt. Een ambassadeur en belangenbehartiger. Gevoel voor humor mag de burgemeester volgens hem ook hebben.

Gevoel voor humor mag de nieuwe burgemeester ook hebben

Kritische noot

Uit de raadsvergadering kwam naar voren dat de gemeenteraad in goede samenwerking de profielschets heeft samengesteld. Er is ook vertrouwen in het proces. Alleen Rik de Bruin van Leefbaar Huizen kwam met een kritische noot richting de provincie. "De procedure voor het kiezen van een nieuwe burgemeester gaat al jaren zo. Waarom moeten wij zo lang wachten? Omdat de provincie het druk heeft? Wij maken toch de profielschets? Misschien kunnen we gaan nadenken over een andere manier."

Hij drukte de provincie op het hart vooral een goede voorselectie te maken. "Wij mogen niet googelen naar kandidaten, maar hadden we dat maar bij de vorige burgemeester gedaan. Wij zijn niet gelukkig geweest met de aansturing van de provincie bij de vorige keren. Van Gils paste niet in de profielschets en Hertog viel buiten de boot. Maak alstublieft een juiste keuze met de profielschets."

Eigenlijk wil de gemeente iemand als de huidige waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn. Hij kreeg veel complimenten over hoe hij het doet in zijn contact met inwoners. Je kunt hem zomaar tegenkomen in de supermarkt. Hij wil echter waarnemende functies blijven doen en keert straks terug naar Friesland, waar hij nu eerder dan verwacht zijn droomhuis wil gaan kopen.