Henk Moolenaar vertelt de burgemeester wat hij allemaal heeft gedaan.
Henk Moolenaar vertelt de burgemeester wat hij allemaal heeft gedaan. Foto: Bob Awick

Botter HZ205 na grondige restauratie weer terug in raadzaal geplaatst

HUIZEN Wie burgemeester Sicko Heldoorn een beetje kent, weet dat hij hart voor varen en boten heeft. Met lede ogen zag hij dan ook dat de top van de mast van de HZ205, de botter op schaal in de raadzaal, gebroken was. Daar moest wat aan gebeuren. Uiteindelijk werd Henk Moolenaar bereid gevonden het vaartuig op te knappen. Bovendien nog voor een schappelijke prijs.

Afgelopen vrijdag werd gevierd dat de HZ205 weer in volle glorie terug was geplaatst in de raadzaal en deed de burgemeester zijn verhaal, samen met Gert Jan Schaap van de Stichting Huizer Botters die meer over botters in het algemeen vertelde en Henk Moolenaar die de boot opknapte.

De burgemeester vertelde hoe troosteloos de botter eruitzag met de gebroken mast en zonder vlag, maar met een herinneringsplaquette op het zwaard geschroefd. "Dat had wethouder Marlous Verbeek te goeder trouw laten doen. Het college was trots op de 5e plaats die behaald was in de Taeje Bokkesrace." Na afloop kreeg zij de plaquette terug, want Henk heeft de botter zo veel mogelijk in originele staat teruggebracht.

De modelbouwer was in beeld gekomen nadat het facilitair bedrijf binnen de gemeente uiteindelijk de burgemeester aanbood om de botter te laten restaureren. "Ze wilden geen verdrietige burgemeester", aldus Sicko Heldoorn.

Via de Stichting Huizer Botters kwam men bij Henk Moolenaar terecht, toevallig ook vrijwilliger van de botterstichting. Hij kwam de botter bekijken en maakte een lange lijst van punten die hij wilde aanpakken. "Ik zag die lijst en dacht: dat gaat heel veel geld kosten. Misschien moeten we het maar wat minder uitgebreid laten doen", bekende de burgemeester. Toen hij aan het eind van de lijst kwam, stond daar het bedrag van 50 euro voor materialen. De gemeente verhoogde het bedrag naar 200 euro en de botter werd naar het huis van Henk gebracht, want die dacht zeker drie maanden nodig te hebben.

Thuisgekomen moest hij de pepernoten uit de bun, het ruim van het schip waar vroeger de vis in het water werd bewaard, halen. De zeilen zagen er niet uit en op advies van zijn vrouw kroop Henk op zijn knieƫn om ze met zeep schoon te schrobben in de badkamer. Hij ontdekte drie gaten en vond een naaister om ze te herstellen. Omdat hij niet wist uit welke tijd de botter stamde, ging hij op onderzoek uit. "Er zit nogal verschil in een botter van 1890 en van 1973." Hij vond de bouwer van het model, Steven Hopman, maar die bleek overleden. "Hij heeft goed werk gedaan, zag ik en ik ontdekte ook dat de botter van voor 1900 was."

'Ik zag die lijst en dacht: dat gaat heel veel geld kosten'

Met die wetenschap ging hij aan het werk om de lijst met reparaties uit te voeren. Trots vertelt hij na afloop van de presentatie hoe hij een dreganker gemaakt heeft. "Gewoon met superlijm hoor, niets gelast." Hij bouwt al van jongs af aan modellen. Van alles en nog wat, vaak van papier. Hij had weleens een botter gerestaureerd van de Haven van Huizen en zo kwam hij voor deze klus in beeld. Het was niet de meest complexe klus voor hem. "Ik heb weleens een slagschip gebouwd van papier. Daar heb ik 2,5 jaar over gedaan."

Als je dicht bij het schip staat, zie je de kleine details, zoals de extra lussen aan het zeil, waar een extra lijn kan worden aangebracht. Henk: "Zie je de zijkant? Normaal is de onderkant helemaal zwart. Dat is hier niet zo. Hopman had een hele mooie overgang gemaakt en ik heb dus na het voorzichtig schuren alleen een laklaag opgebracht." Het moeilijkste vond hij het 'dry brushen' van de letters en cijfers van HZ205. "Daar heb ik een mal voor gemaakt en dan moet je er een paar keer overheen." Als iemand hem vraagt of de boot ook zou kunnen varen, schiet hij in de lach. "Het ding is zo lek als een mandje."

De botter staat aan de zijkant van de raadzaal, waar raadsleden ook weleens langslopen. "We denken erover om een van de ramen van de raadzaal die open kunnen, te fixeren", zegt de burgemeester later. "Dan kunnen we hem daar bij de reling op een plank neerzetten. Dan blijft de mast hopelijk lange tijd heel." Voordeel van die oplossing is dat de botter ook vanuit de gang te zien is door het raam en nog meer inwoners van het zeilende erfgoed van Huizen kunnen genieten.