De raad van toezicht en het dagelijks bestuur van de Stichting Huizer Havendagen. Op de foto ontbreekt Wim Groothoff.
De raad van toezicht en het dagelijks bestuur van de Stichting Huizer Havendagen. Op de foto ontbreekt Wim Groothoff. Foto: Bob Awick

Stichting Huizer Havendagen gaat evenement waarborgen voor toekomst

De eerste Huizer Havendag was een groot succes. Om te zorgen dat het evenement een goede toekomst tegemoetgaat, is nu de stichting Huizer Havendagen opgericht.

HUIZEN De eerste Havendag was vorig jaar een succes en de volgende staat al in de planning, namelijk op 22 juni dit jaar. Om het evenement voor de toekomst te waarborgen, is nu de Stichting Huizer Havendagen opgericht. Voorzitter Emile van Waegeningh en secretaris Wim Buijs vertellen wat meer over het hoe en waarom.

"De vorige Havendag is georganiseerd door de Stichting Huizer Botters, samen met de watersportverenigingen", legt Emile uit. "Het organiseren van zo'n evenement vraagt een groot tijdsbeslag van de vrijwilligers. Met de nieuwe stichting creëren we een breder draagvlak en kunnen we er een nog mooier en interessanter evenement van maken.

Stichting

De eerste Huizer Havendag vorig jaar was de eerste waarin de Stichting Huizer Botters en de watersportverenigingen de handen ineen hadden geslagen om een evenement te organiseren waarbij de focus op het water lag. Het werd een combinatie van de Dag voor de Huizer Watersport en het Havenfestival, dat voorheen tegelijkertijd met het Oldtimer Festival Huizen werd georganiseerd.
Om te zorgen dat de Huizer Havendag voor langere tijd een geslaagd evenement zal worden, is de stichting opgericht. Het bestuur van de stichting bestaat uit afgevaardigden van alle organisaties die in Huizen iets met recreatiewater te maken hebben. "We hebben de deelnemende organisaties verdeeld in traditionele watersport, sociaal-maatschappelijk, ondersteunend, actieve gebruikers en erfgoedgeoriënteerd. Elk van deze groepen levert een bestuurslid."
Onder de traditionele watersportverenigingen vallen de AVOH, Stichting Jachthaven, Gooierhaven en de Surfclub. Vaarkracht, Gooimeerzeilen en Sailabilility vallen onder sociaal-maatschappelijk. De KNRM, Reddingsbrigade, Sportplatform Huizen en scouting zijn ondersteunend. De actieve gebruikers zijn Modelbouw Club Huizen, het Duikgenootschap, Hengelsportvereniging Naarden-Bussum en Zwem- en polovereniging IJsselmeer. Erfgoedgeoriënteerd zijn de Stichting Huizer Botters, de smederij en het Huizer Museum.

Bestuur

Emile van Waegeningh vertegenwoordigt in het bestuur het erfgoedgeoriënteerde deel vanuit de Stichting Huizer Botters en Wim Buijs de traditionele watersport vanuit de AVOH. Penningmeester is Frans Kolk vanuit Sailability voor sociaal-maatschappelijk. Het bestuur bestaat verder uit Wim Groothoff van de KNRM en Reddingsbrigade voor ondersteunend en Paul Al van het Duikgenootschap voor de actieve gebruikers.
Daarnaast is er een 'stevige' raad van toezicht die bestaat uit voorzitter ir. Niek Ketting en de leden ir. Margriet Tiemstra, drs. Janny Bakker, Klaas Westland en Patrick Poelman. Verder zijn er diverse vrijwilligers die deel uitmaken van de diverse werkgroepen die de onderdelen van het programma verder uitwerken.
"Johan Verheij van de theaterroute verzorgt bijvoorbeeld het culturele en muzikale programma van de dag. Het is de bedoeling dat dit in het havenkommetje in het Nautisch Kwartier plaats zal vinden en dat hier zowel 's middags en 's avonds iets te beleven is."

Stichting kan nog hard ondersteuning in geld en mensen gebruiken

Cultureel programma

De Havendag is een kernevenement en krijgt 14.000 euro subsidie. "Dat is een start, maar lang niet genoeg om te kunnen doen wat wij voor ogen hebben en zeker met zo'n cultureel programma. We hebben er leuke watergerelateerde ideeën bij, maar we weten niet of we het financieel allemaal rond gaan krijgen. We willen ook graag de Optimist on Tour hier krijgen om jongeren kennis te laten maken met watersport. We zoeken hier een sponsor voor om de instructeurs in te kunnen huren die les willen geven." De organisatie is ook nog op zoek naar vrijwilligers. "We zouden graag nog versterking krijgen van een coördinator pers en mediacontacten en een coördinator sponsoring. Het zou fijn zijn als zij enige affiniteit hebben met de watersport."

Emile en Wim hopen dat Huizers die willen helpen of op een andere manier iets kunnen betekenen voor het evenement zich willen melden. Zij kunnen mailen naar organisatiehuizerhavendag@gmail.com. "We hebben met dit jaarlijkse nautische evenement in en rondom de Oude Haven tot doel de bezoekers uit de regio te tonen wat Huizen vanuit het verleden en heden met het water verbindt. Er is hier zo veel te doen en beleven, daar zijn we trots op en dat willen we laten zien."

Programmavoorstel

Het programmavoorstel voor de Huizer Havendag van dit jaar wordt volgende week voorgesteld aan de deelnemende partijen. Daarna wil de stichting het programma verder invullen en ook uitgebreider naar buiten brengen. Voor nu willen Emile en Wim wel kwijt dat er weer een haringrace komt, een markt, een vlootschouw van bijzondere dienstvaartuigen en demonstraties. Ook de historie krijgt een plek.