Directeur Nienke de Wit vertelt over het Huizer Museum bij het werkbezoek. Bij collage: een impressie van het werkbezoek.
Directeur Nienke de Wit vertelt over het Huizer Museum bij het werkbezoek. Bij collage: een impressie van het werkbezoek.

Onbekend maakt onbemind

HUIZEN Wat voor een museum ben je? Wat zijn de actuele ontwikkelingen voor het komende jaar? Wat brengt regionale samenwerking voor jouw museum? Vragen die een leidraad vormden voor een reeks korte pitches van culturele erfgoedinstellingen die met elkaar samenwerken in de Mondriaanwerkgroep, een museumwerkgroep van de regio Gooi en Vecht. Tijdens onze samenwerking in de afgelopen jaren bleek dat we wel iets mogen doen aan de bekendheid van al het moois dat de regio te bieden heeft.

'Ik woon al 30 jaar in Huizen en ben nog nooit in het Huizer Museum geweest.' Dat horen wij veel. En dat blijkt niet alleen in Huizen zo te zijn, maar geldt voor alle culturele instellingen in de regio. Bent u bijvoorbeeld al eens in Museum Sypensteijn geweest? Of heeft u de tuinen van Pinetum als eens bezocht?
'Onbekend maakt onbemind'. Om dat te doorbreken vonden we dat op zijn minst alle bestuurders kennis moesten maken met de culturele instellingen. Zo kwam het dat 28 regiobestuurders en directeuren van culturele instellingen deelnamen aan een 'regioreisje'. We bezochten het Singer Museum, waar we de nieuwe depots bekeken, reden naar de Dooijwaard Ateliers, waar we in het atelier van Mondriaan werden rondgeleid, en sloten af bij het Huizer Museum, dat het enige cultuurhistorische museum in de regio is.
Ondertussen presenteerden 14 instellingen hun plannen voor het komende jaar. De gemene deler is dat iedereen aan het vernieuwen is en er verrassende presentaties en exposities in ontwikkeling zijn. Iedereen wil graag laten zien hoeveel moois er in de regio Gooi en Vecht te zien en te beleven is.
Erfgoed verbindt. Gemeenten leggen gelukkig steeds vaker het verband tussen erfgoed en de lokale economie, toerisme en onderwijs, zo schrijft de minister. Daarbij zegt hij dat erfgoed kan rekenen op een grote en groeiende belangstelling. Dat hebben we gemerkt. De samenwerking van de erfgoedinstellingen in de regio heeft afgelopen zomer geresulteerd in 35% meer bezoekers.
Omdat het erfgoed over ons allemaal gaat, gaat de tentoonstelling 'Koren op de molen' ook niet alleen maar over onze Huizer Molen, maar vertelt ook iets over molens in het Gooi en over windmolens in zijn algemeenheid. Op 21 maart om 19.30 uur vertelt Hans Calis, molenaar op de korenmolen van Laren, in het Huizer Museum over het leven van een molenaar.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding