De plek waar ooit de levendige zeilschool zat, ligt er verlaten bij.
De plek waar ooit de levendige zeilschool zat, ligt er verlaten bij. Foto: Bob Awick

Ruzie broers Schra kent nieuw dieptepunt met faillissement

Broers Jan en Henk Schra hebben elk een andere kijk op hoe zakelijke belangen moeten worden geregeld. Dat leidde tot een ruzie met een nieuw dieptepunt.

HUIZEN De plek waar ooit de zeilschool in de aanloophaven zat en waar levendige Brugfeesten werden gehouden, ligt er verlaten bij. Inmiddels heeft de gemeente het heft al in eigen hand genomen door de verloedering aan te pakken en bij de renovatie van de aanloophaven ook het deel mee te nemen waar de zeilboten normaliter liggen. De kosten die de gemeente heeft gemaakt, worden in overleg bij de curator neergelegd die het faillissement van Erven Westrik BV afhandelt, de erfpachter van de grond en een deel van de haven. Hoeveel het heeft gekost, laat de gemeente niet weten.

Uit gesprekken met beide broers Schra blijkt dat zij elk een totaal andere kijk hebben op hoe de bv, waar vroeger Jan ook deel van uitmaakte, gerund moest worden. Uiteindelijk kreeg Henk in 2016 alleenzeggenschap en wilde de boel verkopen. "Ik kijk er zakelijk naar. Ik zie dat we niet genoeg inkomsten hebben om alle kosten te betalen. Voordat je dan zelf ten onder gaat, moet je er wat aan doen. Ik had al een koper klaar staan, maar Jan wilde niet", vertelt Henk.

Jan aan de andere kant was gepikeerd, want zijn broer wilde dat hij stopte met de zeilschool en dat wilde hij niet. De zeilschool was zijn leven. Meer dan 45 jaar runde hij eerst de Eerste Huizer Zeilschool en later het Zeilcollege. Het was toen een levendige boel op de plek aan de Kooizand, waar hij voor de buurt Brugfeesten organiseerde. Nu is hij op vakantie en vraagt zich na het faillissement af wat er gaat gebeuren. "Ik wil daar gewoon blijven wonen. Zelf zal ik niet meer in een bootje gaan zitten, dat heb ik lang genoeg gedaan, maar het zou fijn zijn als ik de zeilschool er op een andere manier kan voortzetten."

Inmiddels gaan de wildste geruchten rond als zouden er partyschepen kunnen gaan aanleggen of dat de scouting er zal komen. "Dat laatste vind ik niet eens een slecht idee", zegt Jan. "Dat past daar ook prima. Ik zou graag met ze samen willen werken." De gemeente laat weten dat deze opties op dit moment helemaal niet aan de orde zijn: "Op de gronden rust een recht van erfpacht. De erfpachtvoorwaarden zijn nog steeds van toepassing."

Nadat Henk een rechtszaak tegen zijn broer startte en Jan in beroep ging, zag Henk zich genoodzaakt om het faillissement aan te vragen. "Pas in augustus dit jaar wordt een datum bepaald waarop die rechtszaak plaatsvindt. Dat zal dan pas ergens in 2020 zijn, ben ik bang, met de drukte van de rechters. Dat betekent weer twee jaar geen inkomen voor de bv. Dat kan niet." Hoewel Jan vindt dat het faillissement helemaal niet had hoeven te worden aangevraagd, beseft hij dat er inderdaad op deze manier geen inkomen is. Niet omdat hij niet zou willen, maar omdat het volgens hem niet mogelijk is. "Mijn broer heeft zich 30 jaar lang nooit ergens mee bemoeid en woonde in het buitenland, terwijl ik hier de boel runde", zegt Jan, boos om wat er is gebeurd.

Henk wilde wat moois laten ontstaan door de boel te verkopen. Jan wilde zijn nalatenschap mooi achterlaten. De gemeente greep in, omdat zij het belangrijk vindt dat de plek een mooie entree is van het dorp. Voorlopig is de curator echter bezig met kijken wie er belangen heeft en hoe die het best behartigd kunnen worden. Dat zal zeker nog een jaar duren. "En als we moeten procederen, kan het zo maar 1,5 tot 2,5 jaar langer duren", zegt curator Lars ten Wolde.

De enige hoop die Huizen mag hebben is dat Ten Wolde wellicht nog ruimte ziet bij de partijen om er op een of andere manier samen op een goede manier uit te komen.