Voorstel ballonnenverbod krijgt geen steun van politiek Huizen

huizen Er komt geen verbod in Huizen voor het oplaten van ballonnen. Een ruime meerderheid van de Huizer gemeenteraad stemde afgelopen tegen dit voorstel van GroenLinks. Alleen de PvdA en ChristenUnie zagen wel iets in een verbod.

GroenLinks-raadslid Karin Rienstra is teleurgesteld. Gezien alle aandacht voor het milieu en afval op straat had zij wel de hoop dat haar collega's vóór een verbod zouden stemmen. "Het is zo'n bekend probleem en ook helemaal niet ver weg, maar juist hier en nu. Maar kennelijk is de politiek toch wat weerbarstiger."
De partijen die het voorstel niet steunden, vinden een verbod niet het juiste middel of te ver gaan. Wat dat betreft is er weinig veranderd ten opzichte van vier jaar terug. Toen al pleitte GroenLinks voor een verbod, maar koos het toenmalige college van burgemeester en wethouders ervoor om eerst organisatoren van evenementen te informeren over de schadelijke gevolgen van het oplaten van ballonnen en hen te adviseren te kiezen voor milieuvriendelijker alternatieven.

Vervolgens zijn er helemaal geen evenementenvergunningen aangevraagd waarbij ook het oplaten van ballonnen aan de orde was. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen ballonnen in Huizen de lucht in gaan, meent Rienstra. Zij pleit er bovendien voor om veel actiever bij inwoners hierover te communiceren, anders gebeurt er ook niks. "In steeds meer gemeenten zie je zo'n verbod, maar kennelijk is Huizen dan toch iets conservatiever."