Het PostNL Business Point aan de Nijverheidsweg.
Het PostNL Business Point aan de Nijverheidsweg. Foto: Bob Awick

PostNL Business Point weg uit Huizen; ondernemers pislink

Huizer ondernemers met een postbus balen omdat er na volgende week geen PostNL Business Point meer is in Huizen en ze naar Bussum moeten.

HUIZEN "Het wordt wel heel erg leeg nu", aldus een Huizer ondernemer die 's ochtends vroeg zijn post uit een postbusvakje trekt binnen KantoorExpert aan de Nijverheidsweg. Dat kan nog tot en met volgende week vrijdag. Daarna sluit de winkel en moet dus ook PostNL vertrekken. De gedupeerde ondernemers moeten daarom uitwijken naar Bussum. Naar de Huizerweg om precies te zijn, dat dan weer wel.

De kantoorwinkel sluit wegens een gebrek aan klanten, is de simpele uitleg van filiaalmanager Harold Schurink. Het personeel komt overigens niet op straat te staan, maar kan aan de slag in een andere vestiging. Schurink had gehoopt op een soort 'kruisbestuiving' en dat mensen met een postbus in de winkel bepaalde producten zouden aanschaffen. Maar dat gebeurde niet. Daarom besloot het bedrijf eind vorig jaar om de deuren te sluiten.
PostNL heeft nog de gedupeerde ondernemers vier weken terug via een briefje gevraagd of zij een alternatieve locatie voor het PostNL Business Point konden bedenken. Ook is de gemeente benaderd, maar tot dusver is er geen plek in Huizen te vinden. Een woordvoerder van het postbedrijf benadrukt wel dat de zoektocht in Huizen doorgaat. Aan welke eisen moet zo'n Business Point dan voldoen? "De belangrijkste punten zijn: genoeg parkeergelegenheid, ruimte voor vijf tot tien rolcontainers voor post, openingstijden redelijk en bij voorkeur zeven dagen in de week open."
De betreffende ondernemers zijn uiteraard not amused. Vooral het feit dat ze pas enkele weken op de hoogte zijn van het vertrek frustreert. "De helft zegt zijn postbus op", vertelt Yvette Hassani, die drie internetwinkels heeft.
"Besef je wel dat je je klanten op kosten jaagt", vertelt een andere ondernemer die niet met zijn naam in de krant hoeft. Wel heeft hij een mail gestuurd naar wethouder Bert Rebel van Economische Zaken en ook naar de lokale VVD-fractievoorzitter Jessica Prins. "Het gevolg is dat ik 2500 kilometer extra per jaar rijd", vervolgt hij. "En daar zullen ook wel parkeerkosten bij komen."
De gemeente is inmiddels op de hoogte, maar wil nog geen uitspraken doen. De brief van PostNL is namelijk pas net binnen, beweert een woordvoerder. Bovendien zijn er schriftelijke vragen over deze kwestie gesteld door VVD-fractievoorzitter Prins. Zij vraagt aan het college van burgemeester en wethouders of zij met PostNL een gesprek willen aangaan om te bekijken of er alsnog een 'postbusmogelijkheid' is in Huizen, een gemeente met toch 41.000 inwoners.