Eerst zacht en vrijwel droog, vanaf zondag kouder

Nog steeds is de 26e februari de warmste dag dit jaar tot dusver met 18.9 graden. Maart lijkt dat niet meer te gaan overtreffen, hoewel de temperatuur wel weer iets gaat oplopen. Dat hangt samen met een hogedrukgebied bij Ierland dat zich over onze omgeving oostwaarts gaat verplaatsen. De stroming krijgt dan een zuidelijke component met aanvoer van zachtere lucht.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het droog met enkele wolkenvelden maar ook zonnige perioden. De wind is zwak tot matig zuidwestelijk. Het is met 15 graden zacht. Een zwak koufront zorgt in de loop van zaterdag voor meer bewolking met een kleine buienkans, maar eerst zijn er perioden met zon. Het wordt in de middag zo'n 14 graden. Zondag draait de tot matig aantrekkende wind naar noordwest. Met 9 à 10 graden overdag is het beduidend koeler. Wel schijnt de zon geregeld.

Trend na het weekeinde

Maandag is het vrij zonnig na een koude nacht met lichte vorst. Overdag wordt het 10 graden. Vanaf dinsdag zwaait een gebied van lage luchtdruk de scepter. Het wordt wisselvallig met soms enkele buien. Met een maximum van circa 9 graden is het vrij koud voor begin april.

Weetje

De weerspreuk 'Maart roert zijn staart' is een cliché met daarin een kern van waarheid. Het weer is dan erg veranderlijk, maar dat kenmerkt ons klimaat. In die zin is het een dooddoener. Weerspreuken voor de lange termijn zijn meestal complete onzin, zeker als er een heilige bij wordt gehaald. Zoals 'Is het op Sint Rupertus (27 maart) helder en rein, zo zal ook de zomer zijn'.