Muisstil luisteren de leerlingen naar de molenaarsvrouw.
Muisstil luisteren de leerlingen naar de molenaarsvrouw. Foto: Bob Awick

Juniorversie Theaterroute brengt Huizer geschiedenis naar leerlingen

Kinderen in aanraking laten komen met theater, dat is het doel van de Theaterroute voor groep 7 en 8. Vrijdag beleefde de juniorroute een succesvolle eerste editie in Huizen.

HUIZEN Trots en een tikkeltje ontroerd staat regisseur en vader Johan Verheij vrijdagmiddag in theater De Boerderij. Daar sluit hij met de acteurs en 84 leerlingen, waaronder zijn eigen kind, van de Dr. Maria Montessorischool de eerste juniorversie van zijn Theaterroute af. En die is succesvol. "Het klopte wat ik bedacht had, het werkte. Als je theater niet naar de kinderen toe brengt dan komen ze er niet."

Een enkeling is weleens naar musical The Lion King geweest, maar daar blijft de kennismaking met theater dan wel bij. Elkaar speels duwend, af en toe joelend, wandelen de leerlingen van de groepen 7 en 8 door de straten van Huizen. Voorop gaat een gids van de volwassen versie van de Theaterroute die nu al voor het derde jaar in Huizen gehouden wordt. Vorige week kwamen vijf avonden lang 220 bezoekers per avond naar Huizen om daar in bijzondere locaties te genieten van voorstellingen over de geschiedenis van Huizen.

Wat initiatiefnemer en regisseur Verheij betreft komen daar volgend jaar diverse middagen bij waarop scholieren ook een deel van de route kunnen lopen. Hij merkte dat de afgelopen jaren al vaker kinderen meekwamen naar de avondvoorstellingen. En ook doen er leerlingen mee aan de theaterstukken die hij speciaal schrijft voor de Huizer Theaterroute, zoals Veerle, Livia en Madelief.

Anne Frank

Gids Tineke Mathijssen loodst hen en de rest van groep 7 een woonhuis aan de Visserstraat binnen. Uit de geluidsboxen midden in de woonkamer klinkt ineens een toespraak van Adolf Hitler. Het levert wat gegiechel op. De kinderen schuiven onrustig op de banken. Totdat actrice Lara Coret opkomt met Jodenster op haar jurk. "Hé, Anne Frank", roept een leerlinge. Het geschuifel stopt, net als het gegiechel. Samen met acteur Bartho Braat vertelt Coret het verhaal van De Zonnehoek: een drogisterij aan de Hellingstraat waar in de Tweede Wereldoorlog Annie en Bert Bochove 36 Joodse onderduikers een plek gaven. De groep is stil en luistert aandachtig. Totdat het na een klein kwartiertje afgelopen is. Na het applaus worden de eerste vragen van de leerlingen op de acteurs afgevuurd: of de betrokkenen nog leven, waar de onderduikplek precies is en of ze er kunnen kijken. "Dat is fantastisch, al die vragen. Met volwassenen loop ik dezelfde route. Volwassenen denken dat vragen stellen niet hoort, kinderen doen het gewoon", zegt Mathijssen. De acteurs vinden de juniorroute ook leuk om te doen. Coret: "De kinderen bleven er heel erg bij."

De volgende stop is het Huizer Museum waar het verhaal over de Huizer molen centraal staat. Het heftige verhaal over de molenaarsvrouw die haar man verliest, zorgt ervoor dat de leerlingen muisstil op hun stoel zitten. Na afloop komen weer de vragen. En opmerkingen. "Vet, wat waren dit bijzondere verhalen", roept de 10-jarige Tim uit. Na de laatste voorstelling in de Krachtcentrale is er nog de mogelijkheid om in De Boerderij alle acteurs te ontmoeten. En vragen te stellen. Volgens Verheij een onderdeel dat volgend jaar uitgebreid mag worden. Dat het een vervolg krijgt is wel duidelijk. "Zo leer je de geschiedenis van je eigen dorp op een andere manier kennen, dat is veel leuker dan uit een boek", zegt hulpmoeder Jolanda Thusgaard. Dochter Marlinde is het met haar eens. "Dit was leuk. Gelukkig zit ik in groep 7, dan mag ik volgend jaar nog een keer."

'Theater moet je naar de kinderen toe brengen, anders werkt het niet'