Uit de woning aan de Nieuwe Bussummerweg haalde de FIOD dozen.
Uit de woning aan de Nieuwe Bussummerweg haalde de FIOD dozen. Foto: Bob Awick

Invallen FIOD in onder meer Huizen

HUIZEN De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft dinsdag een woning doorzocht aan de Nieuw Bussumerweg in Huizen. Aanleiding is een onderzoek naar beleggingsfraude in goud.

In de woning woont de oprichter van de Groene Obligatie B.V. De FIOD doorzocht in totaal vier woningen, drie bedrijfspanden en een caravan in Alkmaar, Breda, Hoofddorp, Huizen, Leusden en Naarden. Er is beslag gelegd op administratie, twaalf auto's, twee panden, bankrekeningen, goud, zilver, horloges en sieraden. Ook zijn wapens gevonden die zijn overgedragen aan de politie. De Douane was aanwezig met geldhonden. Er zijn drie mannen aangehouden, waaronder een 52-jarige man uit Huizen. Het drietal wordt verdacht van onder andere beleggingsfraude, witwassen en oplichting.

Uit onderzoek van de FIOD bleek dat de verdachten vanaf 2015 vermoedelijk in totaal ongeveer 50 miljoen euro hebben ontvangen met de verkoop van Forward Gold Sales. Slechts een klein deel van de ingelegde gelden zou zijn geïnvesteerd in een goudmijn in Afrika. Vermoedelijk is het geld anders verbruikt en besteed dan beloofd en gaat het hier om beleggingsfraude. Het vermoeden is dat het geld van nieuwe beleggers wordt gebruikt om eerdere beleggers te betalen (Ponzi-fraude).

3