Matthäus van Schütz in de Nieuwe kerk

HUIZEN De VrijdagAvondmuziek van 12 april in de Nieuwe Kerk in Huizen staat, voorafgaand aan de Goede Week, geheel in het teken van de passietijd. Tijdens dit bijzondere concert zal de Matthäus Passion van Heinrich Schütz (1585-1672) worden uitgevoerd.

Deze Matthäus, een werk voor koor a capella, is een uniek werk in de geschiedenis van de passiemuziek. De solistische recitatieven worden afgewisseld met meerstemmige koorgedeelten waarin de hogepriester en schriftgeleerden, de discipelen en het volk aan het woord komen.
Schütz werd precies honderd jaar voor Johann Sebastian Bach geboren en zou uitgroeien tot een van de belangrijkste componisten van de zeventiende eeuw. Een componist wiens invloed op Bach onmiskenbaar is. Aan het hof van Dresden, waar Schütz vijftig jaar als kapelmeester verbleef, was tijdens de Goede Week ingetogenheid de norm. Daarom klinken in zijn Matthäus Passion geen instrumenten en dubbelkorigheid, waardoor er meer aandacht is voor de expressieve uitdrukking van de teksten.

Het werk in de Nieuwe Kerk wordt uitgevoerd door vijf zangers: Paulien van der Werff – sopraan, Marjan Pranger – alt, Richard Vos – tenor, Henk Westland – tenor (evangelist) en Coert van den Berg – bas. Het concert begint om 20.00 uur. Het programma duurt ongeveer een uur. De toegang is vrij. Bij de uitgang wordt een bijdrage gevraagd naar draagkracht.


Het Gooi op z'n mooist

HUIZEN Het Gooi heeft natuurliefhebbers veel te bieden: bos, hei, oude engen, landgoederen, kust. En in het voorjaar is het ook nog eens op z'n mooist.

Vrijdag 12 april kunnen sportievelingen hier tijdens een vijftien kilometer lange wandeling volop van genieten. De start is om 11.00 uur bij de parkeerplaats tegenover restaurant De Goede Gooier (Crailoseweg 151, Blaricum). Onderweg zijn er twee rustpunten: 't Vossenhol (Oud Huizerweg 2, Naarden) en theehuis Bos En Hei (Oud Huizerweg 30, Naarden). De wandeling eindigt weer bij De Goede Gooier.

Aanmelden hoeft niet. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.