Sterke sociale basis moet Huizers uit de zorg houden

HUIZEN Kijken wat nodig is als iemand met een hulpvraag komt, maar er ook voor zorgen dat er een sterke sociale basis is waardoor Huizers minder snel terugvallen op zorg. Dat is het doel van het nieuwe beleidsplan sociaal domein dat 16 april in de commissie besproken wordt.

De gemeente is er voor inwoners als zij het niet redden. Maar mede om te voorkomen dat de zorgkosten de pan uit rijzen, gaat de gemeente fors inzetten aan de voorkant. "Wij willen kinderwerk inzetten zodat de jeugd eerder bereikt wordt. Ook willen we projecten voor alleenstaande moeders", noemt wethouder Maarten Hoelscher. Verder worden projecten genoemd als voorlichting over verstandig omgaan met geld voor 17-jarigen en het openen van een webshop waarin mensen onder de armoedegrens, relatief anoniem, zaken zoals een sportabonnement, maar ook kleding kunnen aanschaffen. "Kinderen die in armoede opgroeien hebben later meer gezondheidsproblemen. Wij willen dat iedereen gelijke kansen krijgt, maar dan moeten wij als overheid wel mensen de kans geven een achterstand in te lopen."
Hoelscher: "Onderzoek laat zien dat onder jongeren die gepest worden om hun geaardheid drie keer zo veel drugsgebruik en zelfmoord voorkomt. Door projecten te ondersteunen die het bespreekbaar maken dat je homoseksueel, lesbisch of transgender bent, kunnen we dat hopelijk voorkomen. Dat is in Huizen ook nodig, want zelfs ik vind het niet altijd makkelijk om met mijn vriend hand in hand over straat te lopen."