Blokkades op de geleidelijn zijn een enorm probleem voor Giselle Delnoye. (foto in scène gezet)
Blokkades op de geleidelijn zijn een enorm probleem voor Giselle Delnoye. (foto in scène gezet) Foto: Bob Awick

'Geleidelijn voor slechtzienden en blinden onmisbaar om op pad te gaan'

Gemeente, slechtzienden en blinden vragen aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen op de grond. "Anders komen we nergens."

HUIZEN Blauwe stickers langs enkele geleidelijnen en het uitdelen van flyers op drukke knelpunten met de slogan 'Houd de lijn vrij'. Met die acties hopen blinden en slechtzienden dat er meer aandacht komt voor de speciale stoeptegels die het mogelijk maken dat zij op de plaats van bestemming aankomen. "Ik kan op pad dankzij die geleidelijnen", vertelt Giselle Delnoye.

Zij is al vanaf haar geboorte slechtziend. Ze woont in de buurt van de Oostermeent en werkt bij Visio aan de Bovenweg. Ze gaat zelfstandig naar haar werkplek, doet boodschappen en gaat ook regelmatig met de trein. Het klinkt heel simpel en normaal, maar voor blinden en slechtzienden is op pad gaan niet altijd makkelijk. "Zomaar even alleen een dagje naar een vreemde stad gaan doe ik niet, dan vraag ik wel iemand mee", vertelt Delnoye.

Knelpunten

En dan is zij nog behoorlijk zelfstandig. "Ik ken de weg op Utrecht Centraal inmiddels wel. Maar makkelijker is het in de nieuwe stationshal niet geworden. Er zijn winkeltjes bij gekomen, het is druk, vaak zetten mensen hun koffers op de geleidelijnen", somt ze op.
Ook in eigen dorp kent ze nog wel wat knelpunten. Zoals in de Oostermeent. "Het fietspad is van het dorp doorgetrokken tot in de Oostermeent. Heel mooi, maar extra oversteekplaatsen met geleidelijnen zijn er niet gekomen. Oversteken is nu niet fijn."
Ze demonstreert meteen hoe zij gebruikmaakt van de lijnen in de tegels. De ribbels geven de looprichting aan, nopjes op tegels dat de geleidelijn ophoudt en er een oversteekpunt is. Met redelijk ferme pas loopt ze strak over de lijn naar de bushalte naast De Marke. Daar waar anderen flyers staan uit te delen. Ze stopt waar de stoep eindigt en het drukke busstation begint. Nadat ze haar geleidestok vooruit heeft gestoken als teken dat ze wil oversteken, stapt ze voorzichtig de stoep af om recht over te steken. Totdat ze de volgende geleidelijn weer tegenkomt op de stoep.

Obstakels

Op haar weg naar werk of uitje komt Delnoye regelmatig obstakels tegen: fietsen, uitgestalde bloemen en zelfs soms een hele viskraam. Het maakt het onoverzichtelijk en gevaarlijk voor haar. "Een stoep die opengebroken is, is ook zoiets. Dan weet ik niet meer waar ik wel langs kan lopen. Dan verlies ik het overzicht", vertelt ze. Ontbreken de geleidelijnen dan tikt ze met haar stok langs de muren van gebouwen of langs heggen of bomen. Elke verandering in het landschap kan tot verwarring leiden.
Hoe ingewikkeld dat is, ervaren voorbijgangers als ze aangesproken worden tijdens de flyeractie. Onder hen Mohammed Khalifa. Hij werkt bij de gemeente. Hij krijgt een taststok in zijn handen en sluit zijn ogen. Voorzichtig schuifelend en kleine passen nemend probeert hij zo goed als hij kan de geleidelijn te volgen. Dat lukt redelijk. Tot het oversteekmoment. Recht oversteken lukt hem niet en dus is hij aan de andere kant van het fietspad de volgende geleidelijn - en dus zijn oriëntatie - kwijt. "Ik loop er elke dag overheen richting mijn werk, maar heb er nooit bewust bij stilgestaan hoe belangrijk deze lijnen zijn. Het lopen vond ik moeilijk, maar nu weet ik wel hoe het voelt. De volgende keer als ik zie dat iemand de geleidelijn blokkeert, ga ik er zeker wat van zeggen. En ik ben me nu zelf ook veel bewuster", zegt hij.
Leden van het toegankelijkheidspanel en cliënten en begeleiders van Visio delen flyers uit tijdens de drie publieksacties deze week. Morgen staat de groep nog bij de Phohiflat. Woensdag werden flyers in het Oude Dorp uitgedeeld en dinsdag naast De Marke. De actie is een landelijke.

'Zomaar op pad gaan in een vreemde stad doe ik niet alleen'

Meer informatie staat op
www.houddelijnvrij.nl.