Kou voel je niet als je enthousiast mee danst.
Kou voel je niet als je enthousiast mee danst. Foto's: Bob Awick

Bewegen is een feest op gezamenlijke Koningsspelen

Samen actief zijn is het doel van de Koningsspelen. In Huizen is dat vrijdag prima gelukt. Of het nu op het schoolplein, honkbal-, hockey- of voetbalveld was: alle scholen deden enthousiast mee aan diverse beweegspellen. Van echte sporten zoals korfbal en voetbal tot aan kruiwagenraces en blikgooien. De Koningsspelen in Huizen worden georganiseerd door de buurtsportcoaches. Zij hadden vier locaties waar ruim 2500 leerlingen kwamen sporten.

HUIZEN Het is fris op de velden van voetbalclub De Zuidvogels. Al vroeg staan 1100 leerlingen uit hun dak te gaan op muziek: de start van de Koningsspelen 2019. Het is de derde keer dat een gezamenlijke speldag georganiseerd wordt door de buurtsportcoaches. Als het aan buurtsportcoach Frank Wolfs ligt komen daar nog veel jaren bij: "We willen graag uitbreiden."

De Gouden Kraal, Kamperfoelieschool, Flevoschool, Dr. Maria Montessorischool en de 2e Montessorischool kwamen naar de velden om zich uit te leven in tientallen activiteiten: van stoepkrijten tot partijtjes voetbal. Het is even een behoorlijke chaos bij de start, want zie maar eens ruim duizend leerlingen en honderden begeleiders op de goede velden te krijgen. Organisator Wolfs. "Chaos is leuk. Het is de bedoeling dat wij samen sporten mogelijk maken. Ervoor zorgen dat kinderen elkaar ontmoeten, samen doelpunten vieren. Daar gaat het om. Niet om alles strak in banen te leiden. Ze moeten lekker kind kunnen zijn." Daar houden de leerlingen zich prima aan. Waar de groepen 6, 7 en 8 nog behoorlijk fanatiek bezig zijn, is dat bij de lagere groepen iets minder. Op een heuveltje naast de tribune rollen drie jongetjes enthousiast naar beneden. Eenmaal daar rennen ze met grote passen de heuvel weer op om het zelfbedachte spel te herhalen. Moeders met een gouden kroon op staan te dansen op de kinderliedjes. Verderop op de velden van SV Huizen sporten de leerlingen van De Tweemaster. Zij houden de Koningsspelen al vanaf het begin (2013) op het voetbalveld. In de dug-out zitten Sophie (6), Mette (6), Nova (7) en Romeisa (7). Het blikgooien viel prima in de smaak bij de meiden. Maar eigenlijk was er één onderdeel van de Koningsspelen dat met vlag en wimpel boven alles uitstak: het dansen van de Pasapas als startlied. Uiterst geconcentreerd doen de meiden het op verzoek nog een keer: want bewegen is een feest.

Met zijn allen bewegen is het doel van de Koningsspelen.
Spelletjes waren op maat: voor de jongsten leuke activiteiten.
Volop ludieke spellen op de velden.
Er werden fanatieke potjes gespeeld.