Nicolette en Robert gaan met veel enthousiasme weer een nieuw vaarseizoen van VaarKracht tegemoet.
Nicolette en Robert gaan met veel enthousiasme weer een nieuw vaarseizoen van VaarKracht tegemoet. Foto: Bob Awick

'Het gaat er niet om hoe ziek je bent, maar dat je vergeet dat je patiënt bent'

1540 kankerpatiënten en familie genoten vorig jaar op een van de 220 tochten van Stichting VaarKracht. Toch draait het bij VaarKracht niet om cijfers, maar om mensen.

HUIZEN Even vergeten dat je kankerpatiënt bent. Met dat uitgangspunt startten Robert Rust en zijn vrouw Lieke Idsinga zo'n zeven jaar geleden met vaartochten voor kankerpatiënten. Vanuit hun eigen ervaring met de ziekte en de zorgen daaromheen besloten zij dat zij iets terug wilden doen. Inmiddels is het zeven jaar later en start zaterdag het nieuwe seizoen met de eerste van veertig groepsvaartochten.

Hoewel de stichting inmiddels enorm gegroeid is in zeven jaar tijd is het thuishonk nog altijd de woonkamer van Rust aan de Westkade in Huizen. Daar ontstond ooit het plan om vaartochten voor mensen met kanker te gaan organiseren. Vanaf het begin af aan is ook Nicolette van Gorp betrokken, buurvrouw en vrijwilligster. "Lieke was erg ziek en merkte dat het fijn was om tijdens het ziekteproces er soms even uit te kunnen, om even weg van het ziekenhuis te zijn", vertelt ze.

Watersport

Rust vult aan: "Lieke zei na haar ziekte dat er echt helemaal niks leuks was in die periode. Na de ziekteperiode wilden wij graag wat doen, maar acties zoals Alpe d'HuZes zijn niks voor ons. Wij zijn watersporters en zochten dus iets op en rond het water." Dat werden vaartochten voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten (familie en of vrienden). Een brede doelgroep, erkent ook Rust. "Wij hebben bewust een grote bandbreedte genomen. Want ook al ben je net uit je periode van kuren, dan ben je nog tijden bezig met het verwerken in je hoofd. En sowieso blijft het nog jarenlang in je hoofd rondspoken." Van Gorp vult aan: "Het gaat er niet om hoe ziek je bent. Voor de één is het een laatste vaartocht en worden er met vrienden of familie nog bijzondere herinneringen gemaakt. Voor een ander is het een bedankje voor de mantelzorgers als afsluiting van een heftige ziekteperiode en het herstel. Dat kan allemaal."
Stichting VaarKracht biedt twee soorten tochten aan: groepsvaartochten en privétochten. Voor de eerste soort is een kalender gemaakt waarop ingetekend kan worden. Er wordt op verschillende schepen gevaren: van het voormalige koninklijke schip de Piet Hein tot aan sloepen en kleine zeilboten. "Dit jaar varen we een aantal keer met de Piet Hein, het koninklijke jacht. Ook vanuit Huizen. Daar verheugen wij ons nu al op", zegt Rust enthousiast. Zaterdag vertrekt de eerste groepsvaartocht van het seizoen, traditioneel vanuit Huizen.
Daarnaast kan VaarKracht op verzoek een privévaartocht organiseren. Daarbij zijn de wensen van de patiënt leidend. Er kan gekozen worden uit een bestand van zo'n 250 verschillende schepen die beschikbaar worden gesteld door particulieren, botenclubs en watersportverenigingen. De tochten worden nog steeds gratis aangeboden. Dat kan alleen door gebruik te maken van een groot netwerk aan vrijwilligers: de schippers, maar ook de begeleiding tijdens de tochten.
En door sponsors, benadrukt Rust. Die sponsors zorgen voor inkomsten en die zijn hard nodig. Want de vaartocht is niet compleet zonder een koekje bij de koffie, een lunch, zwemvesten en zelfs een aed op de schepen. "Vanaf het opstappen word je ontzorgd door ons. Je hoeft geen brood mee te nemen, niet na afloop schoon te maken. Het is echt lekker een dagje ontspannen en uitwaaien op het water", zegt Van Gorp.
Daarnaast zoekt VaarKracht ook zelf nog naar inkomsten. De stichting genereert deze sinds een jaar uit het bedienen van de brug voor de deur. Buurtbewoners bedienen de brug en het geld van de gunning gaat naar Vaarkracht. "Bijzonder is dat de buurtbewoners daardoor ook meer geïnteresseerd raken in Vaarkracht en sommige inmiddels ook als vrijwilliger meegaan op een tocht", zegt Rust. Een deel van de gelden stopt Rust ook weer terug in de wijk door de buurt op te knappen en samen met de buurt evenementen te organiseren die te maken hebben met watersport. Zoals 9, 10 en 11 mei Optimist on Tour: zeil- en suplessen voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud in de aanloophaven en op de kop van de Westkade.
"Het is mooi om te zien dat VaarKracht, watersport en de buurt op deze manier met elkaar verbonden worden. Het schuift allemaal in elkaar", zegt Rust trots. Heel veel tijd om rustig achterover te leunen en trots te kijken naar hoe alles gaat, heeft de oprichter en directeur niet. Hij blijft druk met het zoeken naar sponsors, maar rijdt ook nog vaak met de materialenbus de schepen achterna als er tochten zijn.

Dromen

Daarnaast blijft hij dromen. Hij zou graag zien dat de stichting een gezicht krijgt op de wal. "Een locatie waar we gasten kunnen ontvangen als we uitvaren vanuit Huizen en waar gasten die niet mee het water op willen even kunnen verblijven. Waar toiletten zijn, een koffieapparaat en waar we materialen kunnen opslaan. Daarvoor zou bijvoorbeeld de voormalige zeilschool een mooie locatie zijn", droomt Rust.

'Het is echt lekker een dagje ontspannen en uitwaaien op het water'

Meer informatie is te vinden op www.vaarkracht.nl.