De kindervrijmarkt mag niet ontbreken.
De kindervrijmarkt mag niet ontbreken. Foto: Bob Awick

Geen feestelijke Koningsdag zonder hulp van vrijwilligers

Dat Koningsdag weer een groot feest wordt in Huizen is te danken aan een klein groepje trouwe bestuursleden, enthousiaste ondernemers en tientallen vrijwilligers.

Huizen Een kindervrijmarkt, Oranjemarkt, artiesten op het Oude Raadhuisplein, een kermis, taptoe en een feestavond op Plein 2000. Koningsdag is al jaren een grote feestdag voor jong en oud, maar daar gaat een behoorlijke organisatie aan vooraf.

Dat weet Frits Groenewoud als geen ander. De 74-jarige Huizer is 36 jaar betrokken bij de organisatie van Koningsdag, voorheen Koninginnedag, en zit sinds 33 jaar in het bestuur. Zaterdag 27 april staat hij rond 04.00 uur naast zijn bed om als marktmeester de kraamhouders welkom te heten op en rond het Oude Raadhuisplein. Voor de laatste keer.
"Dit wordt mijn laatste Koningsfeestje hier. Dan is het tijd voor, als het kan, jonge mensen die met enthousiasme verder gaan", vertelt hij. Hij doet zijn werk nog steeds met plezier, maar de laatste jaren werd het zwaarder. "Tegenwoordig zijn er boekwerken voor de vergunningen. Dat kost een hoop tijd voor de stichting. Verder hebben we te maken met een terugloop van vrijwilligers, dus dan komt er meer op de schouders van de rest."
Groenewoud was verantwoordelijk voor het zoeken van artiesten voor het Oude Raadhuisplein en tot vorig jaar ook voor Plein 2000. Inmiddels is het amusement daar overgenomen door ondernemers. "Dat is prima, want het was een enorme klus. Op de avond voor Koningsdag krijg ik vaak nog midden in de nacht telefoontjes van marktkooplui die elders niet terecht kunnen. Op Koningsdag zelf loop ik vanaf 04.00 uur, samen met een vast team vrijwilligers, kooplui welkom te heten en spullen klaar te zetten op het Oude Raadhuisplein. Was ik daar klaar dan kon ik door naar Plein 2000. Dan gingen rond tienen 's avonds mijn luiken wel dicht", vertelt hij.
Dat is wel anders dan de Koninginnedagen waarmee Groenewoud in 1983 begon. Aan de ventweg langs de Bestevaer stonden kramen in het gras en lagen er wat kleedjes. Achter de voormalige discotheek Silverdome aan dezelfde weg stond een kermis.

Dit jaar heeft de Oranjestichting in samenwerking met anderen weer een breed programma opgezet. Koningsdag start om 10.00 uur op het Oude Raadhuisplein met de Oranjemarkt en de kindervrijmarkt. Daar zijn ook diverse optredens van dansschool Modance, Vocal Group Surprise en diverse zangers en zangeressen zoals Johnny Manuhutu, Tamara Tol en rond 17.30 uur een optreden van de Gebroeders Ko. Het feest op Plein 2000 start van 13.30 tot 15.00 uur met activiteiten van Jongerenwerk Huizen. Het podium wordt daarna overgenomen door diverse dj's en artiesten zoals Dadek, Danny Nicolai, Zeff, Yes-R en Fiesto. Koningsdag eindigt rond 23.00 uur. Voor de zesde keer is er van 20.00 tot 22.00 uur een taptoe op de velden van SV Huizen. Van 24 tot en met 28 april staat de kermis aan de Naarderstraat met onder andere rupsbaan, wip, draaimolen en schietsalon. De kermis opent woensdag om 14.00 uur.

Voor de kinderen is er weer een draaimolen.
OBK uit Rhenen presenteert zichzelf bij de Huizer taptoe.