Iedereen kan zich aanmelden en meewandelen op zijn eigen niveau.
Iedereen kan zich aanmelden en meewandelen op zijn eigen niveau. Foto: Ronald Hoogendoorn

Huizen doet ook mee aan Nationale Diabetes Challenge

Bewegen is goed voor iedereen en al helemaal voor mensen met diabetes. Daarom werd er een challenge opgezet, waar ook Huizen aan mee gaat doen.

HUIZEN "De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation", legt Anneke van der Veer uit. Zij is beweegcoach bij Versa Welzijn en die organiseert samen met Sportief Huizen dit jaar voor het eerst ook een challenge in Huizen. "Bewegen is goed voor iedereen en al helemaal voor diabetespatiƫnten."

"Doel is om mensen een paar keer per week te laten wandelen. Dat mag 300 meter zijn, 500 meter, maar ook een kilometer, 5 of 10. Iedereen kan zijn eigen doel stellen", legt Anneke uit. Om mensen op weg te helpen, wordt de Wandel Challenge Huizen gestart. "We gaan dan met elkaar wandelen op weg naar een betere gezondheid. We beginnen op 15 mei. We houden daarbij rekening met ieders niveau."

Informatieavond

Om belangstellenden wat meer over de challenge te vertellen, is er maandag 6 mei om 19.30 uur een informatieavond in Wijkcentrum 't Vuronger aan de Schoolstraat 6. "Daarbij is iedereen welkom met diabetes, maar ook mensen met een andere chronische ziekte, bijvoorbeeld COPD, of die gewoon wat meer willen bewegen. Bewegen is immers goed voor iedereen."

Begeleiding

Anneke legt uit dat iedereen op eigen risico meedoet, maar dat er als het nodig is wel overlegd kan worden met de huisarts of bijvoorbeeld fysiotherapeut. Zo kan er goed ingeschat worden wat haalbaar is voor de deelnemer. "We zorgen ook voor een goede begeleiding. Bijvoorbeeld voor iemand die mee terugloopt als iemand niet de hele afstand kan lopen. Waarschijnlijk zullen we de groep ook wel gaan opsplitsen in mensen die wat verder en wat minder ver lopen."
De beweegcoach hoopt dit jaar in ieder geval met een groep mee te doen aan de challenge. "In Hilversum doen ze al wat langer mee en zijn er inmiddels vier groepen. Uiteindelijk hopen wij dat in de toekomst ook te bereiken."

Deelnemers werken toe naar finale zaterdag 28 september in Den Haag

Finale

De deelnemers werken toe naar deelname aan de finale op zaterdag 28 september. "Dan wandelen we samen met alle deelnemers uit de rest van Nederland op het Diabetes Challenge Festival in Den Haag. We denken dat iedereen dan zeker 3 tot 5 km zal kunnen lopen. Sommige gaan misschien zelfs voor 10, 15 of 20 kilometer", legt Anneke uit. "Het allerbelangrijkste is echter dat mensen op hun eigen niveau gaan bewegen. Wandelen is een hele goede manier om dat te doen. Dat kun je bijvoorbeeld ook doen tijdens je vakantie. We hebben wandelschema's voor mensen die ze mee kunnen nemen."

De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation, die zich inzet om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en beweging. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. De Bas van de Goor Foundation heeft met wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat wandelen een effectieve behandeling is bij diabetes. In sommige gevallen komen mensen met diabetes type 2 zelfs helemaal van hun medicijnen af, alleen door een gezondere leefstijl.

Wie mee wil doen, meer informatie wil of op de informatiebijeenkomst wil komen, kan contact opnemen met Anneke van der Veer via aveer@versawelzijn.nl of 06-11 07 91 10.