Dodenherdenking start dit jaar ook weer bij het monument in het Stadspark.
Dodenherdenking start dit jaar ook weer bij het monument in het Stadspark. Archieffoto: Bob Awick

Thema van dodenherdenking is dit jaar 'In vrijheid kiezen'

Ook Huizen herdenkt op 4 mei de doden die tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen en nadien in oorlogsituaties of vredesmissies. Er is een uitgebreid programma.

HUIZEN Het thema dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar heeft gekozen, is 'In vrijheid kiezen'. Rondom dit thema heeft het 4 mei Comité in Huizen de dodenherdenking van dit jaar in Huizen georganiseerd.

Dodenherdenking in Huizen begint om 17.00 uur bij het verzetsmonument in het Stadspark, waar bloemen worden gelegd. In de Kruiskerk wordt om 19.00 uur een herdenkingsdienst gehouden. Na afloop van die dienst vindt een stille tocht plaats naar de ceremonie bij het herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein, waar om 20.00 uur 2 minuten stilte wordt gehouden.

Gezicht

Met foto's of film, met dagboek- en geluidsfragmenten, met passages uit brieven en met persoonlijke herinneringen krijgen de namen op het herdenkingsmonument in Huizen één voor één een gezicht tijdens de jaarlijkse herdenking. Deze bijzondere aanpak heeft ertoe geleid dat de 4 meiherdenking in Huizen ieder jaar meer belangstellenden trekt.

Daarom staan ook dit jaar weer de levensverhalen van twee Huizer slachtoffers centraal. Bijzondere geschiedenissen zijn het.
Bijvoorbeeld het verhaal van Willem Verweerdt, een avonturier die vanwege zijn geloof - hij is Jehova's Getuige - wordt gearresteerd en gevangen gehouden in diverse concentratiekampen in Duitsland. Hij zal uiteindelijk Dachau niet overleven.
Burgemeester Heldoorn leest het verhaal van dit 'gezicht' voor tijdens de herdenking in de Kruiskerk.

Het tweede gezicht is dat van de jonge dienstplichtig militair Jan de Groot. Hij sneuvelt in 1949 op Sumatra nadat hij in een hinderlaag is gereden. Zijn nichtje Dicky van der Roest-Rebel geeft hem samen met Clary Klein-Rebel een 'gezicht' door zijn verhaal voor te lezen.

Willem Verweerdt en Jan de Groot sneuvelden en krijgen een 'gezicht'

Roxane van Iperen

Zoals inmiddels traditie tijdens de 4 meiherdenking in Huizen is er ook dit jaar in de Kruiskerk weer een hoofdgast: Roxane van Iperen, schrijfster van de bestseller 't Hooge Nest. Vorig jaar bracht zij haar boek uit over het huis op de grens van Naarden en Huizen, dat zij in 2012 met haar gezin betrok. Tijdens de verbouwing van de villa in het bos ontdekte ze een bijzondere oorlogsgeschiedenis. Er bleken in de oorlog tientallen onderduikers in het huis te hebben gebivakkeerd. Een clandestien huishouden was het, gerund door twee Joodse zussen: Lien en Janny Brilleslijper. Presentatrice Maartje van Weegen zal Roxane van Iperen interviewen over de hartverscheurende geschiedenis van 't Hooge Nest.

Poëzie en muziek

Alle ruimte is er tijdens de herdenking ook voor poëzie en muziek. Zo lezen Abdellatif Zougaghi en Ot Geelen hun zelfgeschreven gedichten 'Dichter bij de vrijheid' en 'Als beesten in de trein' voor. De virtuoze gitarist Bram Schermel speelt het uit het Portugees vertaalde 'Zonder jou besta ik niet' en het Huizer koor The Moclas Singers zingt 'Imagine' en 'Morning has broken'.

COV Excelsior

Aansluitend op de 4 meiherdenking zal COV Excelsior als cadeau aan Huizen in verband met haar 100-jarig bestaan, het Requiem van Mozart ten gehore brengen in de Kruiskerk. Aan deze uitvoering werken ook vier professionele solisten en een beroepsorkest mee. De toegang is gratis en het concert begint om 21.00 uur en vindt plaats in de Kruiskerk aan de Jacob van Wassenaerstraat 1.

Programma

Verzetsmonument Stadspark
17.00 uur: Start herdenking Stadspark met een toespraak van burgemeester Sicko Heldoorn en bloemenlegging.
17.20 uur: Einde herdenking Stadspark.

Kruiskerk, Jacob van Wassenaerstraat 1
18.30 uur: Deuren van de kerk open.
19.00 uur: Gitaarmuziek door Bram Schermel, The Moclas Singers onder leiding van Frederic Voorn zingen 'Imagine'.
Welkom door Maartje van Weegen;
Dicky van der Roest en Clary Klein-Rebel lezen het 'gezicht' van hun oom Jan de Groot voor;
Abdellatif Zougaghi en Ot Geelen lezen hun gedichten 'Dichter bij de vrijheid' en 'Als beesten in een trein' voor;
Bram Schermel zingt en speelt 'Zonder jou besta ik niet';
Interview met Roxane van Iperen over haar boek 't Hooge Nest;
The Moclas Singers zingen 'Morning has broken' van Cat Stevens;
Het 'gezicht' van Willem Verweerdt wordt voorgelezen door burgemeester Sicko Heldoorn;
The Moclas Singers zingen 'Cantique' van Gabriel Fauré;
19.42 uur: Start stille tocht naar herdenkingsmonument Prins Bernhardplein.

Herdenkingsmonument Prins Bernhardplein
19.40 uur: Boris Horst (15) en Melle Hoffmann (14) lezen alle 95 namen die op het monument staan voor. De naam van de overgrootopa van Boris, Jacob Veerman, is vermeld op het monument. Hij kwam op 10 mei 1940 bij een Duits bombardement op een kazerne in Scheveningen om het leven. Hij is de eerste Huizer die sneuvelt in de oorlog. De oudoom van Melle Hoffmann, Martin Vos, staat ook op het monument. Vos stort in 1981 met zijn vliegtuig neer in de Ierse zee bij het speuren naar Russische onderzeeërs. Vos is het laatste slachtoffer dat op het monument is toegevoegd.
19.48 uur: Aankomst stille tocht, inleidende muziek door Muziekvereniging Prinses Irene onder leiding van Jean Paul Gabriel.
19.49 uur: 4 meitoespraak burgemeester Sicko Heldoorn 'Verdedig je vrijheid'; Ron Wasman speelt 'The Last Post'.
20.00 uur: Twee minuten stilte.
20.02 uur: Muziekvereniging Prinses Irene speelt het Wilhelmus; kranslegging.

Een aantal wegen is tussen 18.00 en 21.00 uur afgezet.