De drie nieuwe Leden in de Orde van Oranje-Nassau: Bert Hansman, Gerard van Gelswijck en Magda Griffioen.
De drie nieuwe Leden in de Orde van Oranje-Nassau: Bert Hansman, Gerard van Gelswijck en Magda Griffioen. Foto: Bob Awick

'Ik kwam nog een bekende tegen die vroeg of ik ook een lintje kreeg'

Vervolg voorpagina

Haar man Jan, steun en toeverlaat bij haar vrijwilligerswerk, legde uit dat ze 's morgens altijd tv-kijken bij het ontbijt en dat hij heel snel overgeschakeld had toen daar het item lintjesregen aan bod kwam. "Dat vond ik wel vreemd", aldus Magda, maar uiteindelijk bleef haar eigen onderscheiding gelukkig nog wel een geheim.

Bert Hansman

Bert Hansman was ook naar het gemeentehuis gelokt met zijn kleinkinderen. Die moesten in aanwezigheid van een volwassene hun identiteitsbewijs ophalen en dochterlief kon plotseling niet. De burgemeester trof hem aan met het nummer voor de balie in de hand. "Ik kwam nog een bekende tegen die me vroeg of ik ook een lintje kreeg. 'Onzin', dacht ik. Ik was druk met wat anders. Zelfs mijn kleinzoon uit Zweden die aan het fotograferen was, heb ik niet gezien", liet de oud-directeur van de Beatrixschool na afloop weten. Hij kreeg de versierselen opgespeld omdat hij sinds 1999 coƶrdinator van het vrijwilligerswerk in Pastoraal Diaconaal Centrum De Herberg in Oosterbeek is. De Herberg biedt een tijdelijk huis en geestelijke begeleiding aan mensen die tijdelijk afstand willen nemen van hun woon/werksituatie. Tegenwoordig doet hij nog een middag vrijwilligerswerk bij het Papageno Huis in Laren. "Ik wilde gewoon iets blijven doen."

Gerard van Gelswijck

Gerard van Gelswijck kreeg de onderscheiding omdat hij van 1994 tot heden in diverse functies betrokken is bij de Vereniging Museum 't Kromhout. Hij heeft mede het museum vormgegeven als centrum van onderzoek en educatie en heeft bijgedragen aan de verzameling van een collectie die als cultureel erfgoed uniek is in zijn soort. Het museum is een scheepsmotorenmuseum in Amsterdam waar mensen de motoren in bedrijf kunnen zien. "Ik ben van jongs af aan gefascineerd geweest door calorische en energetische overbrenging in motoren. Die van de langzame dieselmotoren van schepen is het efficiƫntst", verklaart hij zijn passie voor de motoren.
Hij was onder het mom van een lezing bij de 'Koninklijke' in Muiden in het gemeentehuis beland. Medebestuurder de heer Gruyter had hem ingefluisterd dat er misschien wel een koninklijke bezoeker bij kon zijn. Daarom kon hij maar beter in pak komen. Onderweg moesten ze nog wel even bij het gemeentehuis in Huizen langs om een pasje op te halen om toegang te krijgen tot de jachthaven in Muiden. "Toen kreeg ik in de gaten dat er wat anders aan de hand was", zegt hij.

Na de uitreiking werd er traditioneel getoost op koning Willem-Alexander en werd het volkslied gezonden. Daarna konden de aanwezigen in de raadzaal de onderscheiden personen de hand schudden en feliciteren met de eer die hen te beurt was gevallen.