De HZ1 ligt op het droge voor restauratie en onderhoud.
De HZ1 ligt op het droge voor restauratie en onderhoud. Foto: St. Huizer Botters

Open botterdag St. Huizer Botters

HUIZEN De eerste open botterdag van de Stichting Huizer Botters op zaterdag 11 mei van 10.00 tot 17.00 uur belooft weer een waar spektakelstuk te worden. Dit jaar kunnen bezoekers niet alleen de botters in het water bekijken, maar ook op de werf.

De HZ1 ligt deze dag op het droge op de Botterwerf voor restauratie en onderhoud en bezoekers kunnen deze dame dan van dichtbij bekijken. De vrijwilligers van de stichting beantwoorden met liefde alle vragen over het wel en wee van een botter. Dit is een uitgelezen kans een botter van alle kanten en van dichtbij te bekijken.

Boomstammen zagen

Naast een heuse botter op de wal worden er deze dag ook de eiken boomstammen gezaagd die geschonken zijn door de gemeente Huizen en bomen die aangekocht zijn door de Stichting Huizer Botters. Zo'n boomstam zaag je natuurlijk niet met een handzaagje, daarom komt de mobiele zagerij van G.J. Veldhoen naar de werf om de eiken stammen tot planken te zagen, die dan weer geschikt zijn voor het onderhouden van het varend erfgoed.
Bezoekers kunnen tegen een vergoeding in Huizer duiten weer tochtjes varen op een van de Huizer botters. Daarnaast kunnen zij een hapje en drankje doen op de werf en de botters bekijken en onderzoeken en alles te weten komen over het varend erfgoed van Huizen. De smederij is open en jongelui kunnen kijken of de stoere Bramzijgers, de jeugdafdeling van de stichting, iets voor hen is.