Het groene glazuur van ESKAF is kenmerkend, maar er is nog veel meer gemaakt in Huizen.
Het groene glazuur van ESKAF is kenmerkend, maar er is nog veel meer gemaakt in Huizen. Foto: Huizer Museum

Nieuwe tentoonstelling in Huizer Museum 'Van bot naar pot' geopend

HUIZEN De nieuwe tentoonstelling 'Van bot naar pot' in het Huizer Museum aan de Achterbaan 82 is vorige week donderdag officieel geopend. Hierin staat aardewerk centraal dat is gemaakt in de Huizer periode van ESKAF, de voorganger van Potterie de Driehoek. De tentoonstelling is tot en met 2 november te zien in de kelder van het museum.

Tegelijkertijd met de tentoonstelling in Huizen is er in het Stadsmuseum Steenwijk tot en met 26 oktober een tentoonstelling te zien van het werk uit de Steenwijker periode van de ESKAF, dat staat voor de Eerste Steenwijker Kunstaardewerk Fabriek. "We wilde al langer wat met het werk doen en nu het 100 jaar geleden is dat het eerste aardewerk van de band kwam, is het een mooie tijd voor een tentoonstelling", liet museumdirecteur Nienke de Wit weten tijdens de opening.

Volgens haar is de verhuizing van ESKAF naar Huizen heel belangrijk geweest. Dit gebeurde in 1927, na het faillissement van de fabriek in Steenwijk. In deze periode van de afsluiting van de Zuiderzee was de komst van de aardewerkfabriek naar Huizen zeer welkom. Dat was werkgelegenheid voor de vissers. Vandaar ook de naam van de tentoonstelling 'Van bot naar pot'. In Huizen kreeg de fabriek de lange naam Coop. Mij voor Kunstnijverheid Kunstaardewerkfabriek 'ESKAF'. Die lange naam gebruikte niemand en de naam ESKAF was inmiddels al goed bekend. Wel zegt het iets over hoe er gewerkt werd in de fabriek. Iedereen had hetzelfde loon, tenzij je stagiaire was of gehuwd. De directeur werd leider genoemd. Men had geen stukloon, maar kreeg een vast salaris. Het werd daarom ook wel de 'rode fabriek' genoemd.

Ondanks dat ESKAF in Huizen inspeelde op de populaire 'Gouda'- decors en zo heel wat geld binnenkreeg tijdens de staking in Gouda en daarnaast nieuwe ontwerpen bracht, overleefde ESKAF in Huizen ook de crisis niet. Uiteindelijk ging de fabriek in 1934 failliet. Er kwam nog wel een doorstart onder de naam Aardewerkfabriek HaHo en Potterie de Driehoek.
Volgens verzamelaars Thea en Eef Hilster en kenner Wim Spitzen, die de wetenswaardigheden hierboven mooi wist te vertellen in een korte presentatie, is het aardewerk van ESKAF een mooi product. Dat was de insteek van het merk. Ze hadden dan ook topontwerpers die heel beroemd zijn geworden. Bovendien is er veel te verzamelen, want sommige potten en kommen zijn in verschillende kleuren uitgebracht. Van tijdloos roomwit met zwarte accenten tot bonte figuren en gekleurd dik geglazuurd. Het Huizer Museum had een klein beetje, maar heeft door bruikleen van onder andere deze verzamelaars nu een mooie collectie om te bewonderen.

Zie ook: HuizerMuseum.nl.