Sylvia van Stuijvenberg (l) en Silvia van Beusekom van de Stichting Gooise Culturele Evenementen.
Sylvia van Stuijvenberg (l) en Silvia van Beusekom van de Stichting Gooise Culturele Evenementen. Foto: Bob Awick

Inschrijving geopend voor eerste Woonkamerfestival Huizen

De inschrijving voor het eerste Woonkamerfestival Huizen is geopend. Silvia van Beusekom en Sylvia van Stuijvenberg vertellen meer over het evenement dat 10 november plaatsvindt.

HUIZEN Het eerste Woonkamerfestival Huizen wordt 10 november gehouden. Hierbij kunnen artiesten optreden in huiskamers. Dat kan hun eigen huiskamer zijn, maar ook die van een ander. Mensen die willen optreden of die hun huiskamer beschikbaar willen stellen, kunnen zich nu al aanmelden op de website woonkamerfestivalhuizen.nl.

Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting Gooise Culturele Evenementen van Sylvia van Stuijvenberg en Silvia van Beusekom. Een soortgelijk festival hebben ze al twee jaar in Gooise Meren gehouden - waar Sylvia woont - en dat was een succes. Al tijdens het Raadspodium over cultuur in het gemeentehuis gaven de dames aan ook in Huizen een Woonkamerfestival te willen houden - waar Silvia woont - en ze zijn er helemaal klaar voor.
"We hebben zelf gezongen bij een vocal group en hebben toen meegedaan aan dergelijke festivals. Het is zo leuk om in een woonkamer op te treden. Het is heel intiem. We hebben weleens gehad dat iemand op de eerste rij zat te huilen, zo geraakt was deze bezoeker door een nummer. Daarom wilden we zelf ook zo'n evenement organiseren", vertelt Sylvia.
Ze begonnen in Gooise Meren. "Dat balletje is heel snel gaan rollen en daar hebben we het in het voorjaar van 2017 en 2018 georganiseerd. Daar hebben we nu ervaring mee", gaat Silvia verder. "Het is voor ons vrijwilligerswerk en best wel druk, maar we willen dit najaar nu ook het Woonkamerfestival in Huizen organiseren", vult Sylvia aan.

Als datum is 10 november geprikt. Tussen 12.00 en 17.00 uur zullen er in diverse woonkamers in Huizen optredens plaatsvinden. "Dat kan in een grote huiskamer van een villa zijn, maar ook in een kleine woonkamer in een appartement. Variatie in woonkamers is net zo gewenst als in de optredens", gaat ze verder. Deze woonkamers worden dan gekoppeld aan de acts die zich melden. "Dat doen we na 15 september. Tot die datum kunnen mensen zich namelijk aanmelden voor het festival."
Silvia vertelt dat ze ook nog zorginstellingen en woonvormen gaat benaderen om daar de huiskamers te mogen gebruiken: "Daardoor komen de mensen in de buurt ook makkelijker binnen en het is ook leuk voor de bewoners zelf."
Doel is om er een laagdrempelig cultuurfestival van te maken. "Theatergezelschappen kunnen er een try-out geven en musici kunnen oefenen voor publiek. Alle genres zijn welkom, ook poƫzie of stand-upcomedy, en bezoekers kunnen er gratis naartoe", legt Sylvia uit. De acts mogen 30 minuten duren en worden zo gepland dat mensen daarna naar een volgend optreden in de buurt kunnen lopen. "We maken een krant waarin per wijk staat aangegeven waar de optredens zijn. De mensen die hun huiskamer ter beschikking stellen, kunnen daarmee ook de buren actief uitnodigen. Ook komt het programma op de website te staan. Mensen bepalen ook zelf wanneer hun huiskamer vol is. Dan kunnen ze een bordje op de deur ophangen. Wie het eerst komt, die het eerst maalt dus", aldus Silvia.
De dames hebben in Gooise Meren al veel geleerd. "Daar kregen we bijvoorbeeld de vraag of we stoeltjes kwamen brengen. Dat is niet zo. Huiskamereigenaren zorgen daar zelf voor. De bank een kwartslag draaien en kussens op de grond is ook goed. Het gaat er juist om dat het juist die sfeer uitstraalt. Zo leren mensen elkaar in de buurt ook beter kennen. Ze krijgen een kopje koffie of thee en kunnen van een optreden genieten." Acts kunnen zelf ook een huiskamer regelen. Dan moeten ze beide opgeven en melden dat ze met elkaar gematcht willen worden.
Het Woonkamerfestival Huizen is een gratis evenement. "We hebben al een mooie donatie gekregen van het Westland Familiefonds en zoeken ook nog een aantal commerciƫle bedrijven die met ons willen samenwerken. Daar kunnen dan ook optredens plaatsvinden en die zijn dan gratis toegankelijk voor iedereen. Die sponsoren dan op deze manier het Woonkamerfestival. Belangstellenden die daar iets meer over willen weten, kunnen ook bij ons terecht."

Zie voor aanmelden en meer informatie de website
woonkamerfestivalhuizen.nl.