De Vituskerk sloot vorig jaar zijn deuren en wordt nu verhuurd.
De Vituskerk sloot vorig jaar zijn deuren en wordt nu verhuurd. Foto: Bastiaan Miché

Kijken hoe kerkgebouwen in de toekomst behouden blijven

De leegloop van kerken heeft ook in Huizen gevolgen. Om het religieus erfgoed voor de toekomst te behouden, wordt nu een kerkenvisie opgesteld.

HUIZEN Rob Bource van de SGP diende vorige week donderdag samen met Dorpsbelangen Huizen, CDA, Leefbaar Huizen en ChristenUnie een voorstel in om te komen tot een kerkenvisie. Het voorstel werd door de hele gemeenteraad gesteund.

Doel is om samen met de kerkeigenaren, inwoners en erfgoedorganisaties te komen tot een visie om de kerkgebouwen voor de toekomst te behouden.

"Het gaat mij aan het hart", zei de SGP-voorman. Het liefst zou hij de kerkgebouwen religieus ingevuld zien worden. Als dat echter niet mogelijk is, moet je kijken naar wat dan het beste is. Daarom wil hij er met de andere partijen voor zorgen dat vooraf al gekeken wordt naar eventuele nieuwe bestemmingen van bijzondere kerkgebouwen. In bestemmingsplannen en bij het opstellen van omgevingsvisies kan daar dan al rekening mee gehouden worden.

Het idee voor het voorstel kwam voort uit onder andere het raadspodium Cultuur. Hier werd door verschillende culturele organisaties aangegeven dat zij wel iets zagen in het ombouwen van de Nieuwe Kerk tot een culturele plek. Er zouden concerten gegeven kunnen worden, maar ook zouden kunstenaars er aan de slag kunnen en hun werk tentoonstellen. Natuurlijk is het vooral aan de kerkeigenaren om te besluiten wat zij met de gebouwen willen doen die niet meer gebruikt worden, maar de gemeente kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld zo'n culturele bestemming mogelijk is in het bestemmingsplan.
Het is regel dat als partijen een voorstel indienen zij ook laten weten hoe zij aan het geld komen om een en ander te bekostigen. In dit geval dragen zij het college op om een subsidie aan te vragen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Die heeft voor dit jaar 3,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het opstellen van een kerkenvisie.
Daarnaast wordt gevraagd een beroep te doen op de zogeheten 'loods herbestemming monumenten' van de provincie Noord-Holland. Deze persoon heeft de taak om bijzondere gebouwen te verbinden aan initiatieven met als doel het gebruik en behoud van deze gebouwen. Daarbij ligt zijn focus op religieus, agrarisch en industrieel erfgoed. De kerken in Huizen zouden daar dus onder kunnen vallen.

Rob Bource had zelf al onderzoek gedaan voor zijn voorstel. Het gaat volgens hem om 15 kerken in de gemeente en het is de bedoeling dat de kerken bij het opstellen van de visie worden betrokken. De gemeente zou dit kunnen aanjagen en de regie over het opstellen van de visie moeten behouden.

Wethouder Marlous Verbeek kon zich helemaal vinden in het voorstel, zeker ook omdat er vanuit het Rijk geld voor is. "Het is een mooie kans om te benutten." Daarmee haalde ze ook de laatste partij over de streep, de PvdA, die had gewacht met reageren op het voorstel. Daarmee stemde de raad unaniem in, omdat vanuit verschillende invalshoeken alle partijen het van belang vinden om het erfgoed in Huizen te bewaren.

Rekening houden met andere functie in bestemmingsplan