Het Requiem van Mozart tijdens dodenherdenking was een cadeau van COV Excelsior aan de Huizer bevolking.
Het Requiem van Mozart tijdens dodenherdenking was een cadeau van COV Excelsior aan de Huizer bevolking. Foto: Bob Awick

COV Excelsior viert 100-jarig bestaan met jubileumconcert in Naarden

Christelijke Oratorium Vereniging Excelsior bestaat dit jaar 100 jaar. Een feestelijk jaar dat het koor niet zomaar voorbij laat gaan. Zo staat er nog een jubileumconcert op het programma.

HUIZEN Christelijke Oratorium Vereniging (COV) Excelsior bestaat 100 jaar. De exacte datum van het jubileum dit jaar is 4 juni, maar het hele jaar door wordt er feest gevierd. Gestart werd tijdens de nieuwjaarsreceptie en daarna volgde een uitvoering van het Requiem van Mozart tijdens dodenherdenking.

Dat concert was een cadeau aan de Huizer inwoners ter gelegenheid van het jubileum. "We hebben daar zulke goede reacties op gehad. Het was gratis, zodat iedereen kennis kon maken met wat wij doen. Na afloop is er echt heel veel gedoneerd. Om stil van te worden", zegt voorzitter Eduard Rebel.
"Ik denk dat we het oudste koor van Huizen zijn", zegt hij. Excelsior zingt zogeheten oratoria, grote werken met een orkest en solisten en met een verhaal. De solisten en het orkest worden daarvoor ingehuurd en vaak gaat het om Bijbelse verhalen.

Het koor ontstond 100 jaar geleden na een pleidooi van de Huizer dominee Remme bij het bestuur van de Hervormde Gemeente in Huizen. Hij wilde een christelijke zangvereniging oprichten. Dat deed hij op 4 juni en dat is dan ook de officiƫle start van het koor, dat toen nog de naam Christelijke Gemengde Zangvereniging Excelsior had. De repetities werden gehouden in gebouw Excelsior aan de Wilhelminastraat en later in de bovenzaal van de melkfabriek, Beursweg/Ceintuurbaan, zaal Zonnehoek aan de Zeeweg, de Rehobothschool, De Harmonie, 't Visnet en inmiddels al weer 50 jaar in de Zenderkerk. Hier wordt wekelijks op donderdagavond gezongen. Op dit moment wordt er onder leiding van dirigent Toon de Graaf hard gewerkt aan het jubileumconcert dat op 9 november in de Grote Kerk in Naarden wordt gegeven. "Dat is een droomlocatie", zegt Eduard. "De akoestiek is er ongelooflijk en de kerk is een begrip voor de koorzanger. Het huren van de kerk is wel prijzig, maar daar hebben we voor gespaard."

Eduard kreeg het zingen vanuit zijn familie mee: "Mijn beide ouders zongen. Toen mijn vader stopte, ben ik begonnen. Het was bijzonder om samen met mijn moeder te zingen", zegt hij. De meeste leden zijn inmiddels al wat ouder en aanwas van onderop komt er wel, maar heel sporadisch. "Of het koor nog honderd jaar zal volmaken, weet ik niet. Het krijgen van mannen is sowieso al een lastig iets voor een koor. We lenen dan ook weleens mensen van andere koren", zegt hij. Bea Tromp, een van de leden van de jubileumcommissie, begon als 20-jarige te zingen bij het koor nadat zij bij een uitvoering was geweest waaraan haar schoonmoeder meedeed. "Ik wist meteen: dit is het. Toen ik lid werd in 1981 waren er nog 120 leden." Op dit moment telt het gemengde koor nog zo'n 60 leden.

Zingen is voor hen een uitlaatklep en ontspanning. Ze voelen zich thuis bij het koor. Eduard: "We zijn ook een heel open koor. Je wordt hier snel opgenomen en we delen lief en leed met elkaar. Zingen geeft mij rust en voldoening." Bea: "Zingen doet iets met je. Vooral na een concert is het fijn om na afloop samen nog na te genieten van dat gevoel."
Bea hoopt dat de mensen ook weer massaal naar de Grote Kerk komen om dat gevoel zelf te ervaren. "Kaarten zijn al te koop via onze website en kosten in de voorverkoop 27,50 euro. Aan de deur kosten de kaarten 30 euro." Daarnaast is er voor leden nog een kooruitje en wordt het jubileumjaar in december feestelijk afgesloten.

Zie ook covexcelsior.nl.

'Oude Kerk in Naarden is droomlocatie met ongelooflijke akoestiek'