Ineke van Herwerden met onder andere de drukproeven van de Canon van Huizen.
Ineke van Herwerden met onder andere de drukproeven van de Canon van Huizen. Foto: Bob Awick

Stichting zoekt sponsors voor uitbrengen Canon van Huizen

De geschiedenis van Huizen overzichtelijk en toegankelijk weergegeven in een boek. Dat moet de Canon van Huizen worden die in oktober uitkomt.

HUIZEN De geschiedenis van Huizen overzichtelijk in een zogeheten Historische Canon uitbrengen wil Ineke van Herwerden al sinds 2013. Met diverse omwegen en tegenslagen is het nu bijna zover. De Historische Canon Huizen verschijnt in oktober. Er worden nog sponsors gezocht om dit mogelijk te maken.

"In juli 2013 kreeg ik het boek de Canon van Bunschoten, Spakenburg & Eemdijk in handen. Ik vroeg me af waarom we dat in Huizen nog niet hadden en ben diverse partijen gaan benaderen om dit mogelijk te maken", vertelt Ineke. "Iedereen bleek echter een ander idee te hebben over hoe zo'n canon er dan uit moest zien. Dat schoot niet op." Uiteindelijk heeft ze in 2018 samen met Loekie Wiegerinck de Stichting Historische Canon Huizen opgericht en nam zij als projectleider de taak op zich om in opdracht voor de stichting de Historische Canon van Huizen te realiseren.

Publiekshistoricus

Publiekshistoricus Sarah Remmerts de Vries werd bereid gevonden om het werk te gaan schrijven. "Via een tip kwam ik bij haar terecht en ze begon meteen met schrijven", vertelt Ineke enthousiast. Sarah woont in Naarden en kent de regio goed, ook vanwege haar werk voor bijvoorbeeld het Vestingmuseum en Museum Hilversum.
"Publiekshistoricus is een specialisatie. Je concentreert je dan niet op één onderwerp, maar op de praktische toepassing in presentaties voor het publiek. Dat kan bij bijvoorbeeld tentoonstellingen zijn of in een publiekspublicatie zoals de Canon van Huizen", vertelt Sarah.
Zij schrijft de dertig zogeheten 'vensters' van het boek. "Vensters zijn de hoofdstukken. Dat kan een tijdsperiode zijn, maar ook een onderwerp, zoals de Phohizenders die voor Huizen belangrijk zijn geweest. Je zet de vensters wel chronologisch achter elkaar in het boek. Als je dan bijvoorbeeld over sport schrijft, dan denk ik meteen aan een bepaalde periode dat bijvoorbeeld alle verenigingen opgericht werden. Rond die tijd past het hoofdstuk in het boek."
Het boek is al bijna klaar. Wat is haar opgevallen aan Huizen? "Dat het echt een aparte enclave was in het Gooi. Het heeft een ander geloof dan omliggende dorpen en een eigen identiteit door de vissers. Daarnaast heeft het een eigen dialect en klederdracht."

Naast de dertig vensters komen er ook nog allerlei bijlagen bij het boek waar Ineke zich mee bezighoudt. "Dat vind ik erg leuk om te doen. Zo heb ik uitgezocht welke scholen er zijn in Huizen. Weet je dat er inmiddels al veertig scholen zijn verdwenen? Ook staat er iets in over de eerste vrouwelijke dominee, vrouwelijke raadslid, vrouwelijke wethouder en de eerste Turkse familie in Huizen. Als mensen nog meer eerstelingen weten die een plekje in het boek verdienen, kunnen ze dat melden. Dan moeten ze wel snel zijn, want binnenkort moet het boek naar de drukker." Het boek komt er hoe dan ook, maar sponsors zijn nog wel nodig. "Bedrijven die belangstelling hebben, moeten snel reageren om nog een vermelding in het boek te krijgen. Als het past in de Canon, kunnen we ook nog iets met de geschiedenis van het bedrijf doen. Daarnaast komt er ook nog een juniorversie, een lesboek met een opdrachtenboek. Ook dromen we van een site en een app, maar dat is nog toekomstmuziek. Daar hebben we nog veel meer geld voor nodig."

Zie stichtingcanonhuizen.nl voor meer informatie.

Huizen volgens publiekshistoricus echt aparte enclave in 't Gooi