Ad van Liempt (midden) met dochter Imre Fadda-van Liempt en Dirk Mulder, directeur van het herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Ad van Liempt (midden) met dochter Imre Fadda-van Liempt en Dirk Mulder, directeur van het herinneringscentrum Kamp Westerbork. Foto: Rolf Baas

Ad van Liempt en Roxanne van Iperen over nazi-kampleider

Kunstcafé Huizen sluit het seizoen af met een knaller. Omdat er veel mensen worden verwacht, is aanmelden deze keer noodzakelijk.

HUIZEN Het laatste Kunstcafé op 29 mei van het seizoen 2018-2019 wordt een heel bijzondere. Dr. Ad van Liempt, vorige week onder daverend applaus gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, komt vertellen over zijn spraakmakende boek 'Gemmeker, commandant van kamp Westerbork'. Hij zal worden geïnterviewd door de inmiddels veelbesproken schrijfster van de bestseller 't Hooge Nest', Roxane van Iperen.

Ad van Liempt was in november vorig jaar de interviewer van Roxane van Iperen tijden het Kunstcafé waarin haar toen gelanceerde boek 't Hooge Nest' uitgebreid werd besproken. Nu zijn de rollen omgedraaid vanwege Ad van Liempts biografie van de Duitse officier Albert Gemmeker, die als commandant van het doorgangskamp Westerbork vele duizenden Joodse gevangen op transport stelde naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor. Gemmeker zat in Nederland een korte gevangenisstraf uit en wist vervolging in Duitsland wegens zijn rol in de oorlog te ontlopen, ondanks verwoede pogingen van de Duitse justitie om hem te laten berechten.
Naast dit onderdeel is er ook een bijzondere presentatie van de Blaricumse beeldhouwster Marloes Eerden. Zij kreeg bekendheid door haar ontwerpen van kunst- en cultuurprijzen. De bekendste hiervan zijn De Zilveren Kei voor jongeren en de Woman in Science Award voor de beste wetenschapper van Europa. Een van haar topstukken is het monument voor de door de nazi's vermoorde Joodse kinderen van de Rudelsheimstichting in Hilversum.

Het traditionele afsluitende miniconcert komt deze keer voor rekening van het Zuid-Amerikaanse trio Piano Pasión met als leadzangeres Priscila Virdo. Nadat ze van haar geboorteplaats Buenos Aires in Argentinië was geëmigreerd naar New Jersey, begon Priscila Virdó op 7-jarige leeftijd te zingen voor publiek. Haar muziekopleiding omvat onder meer The Manhattan School of Music. Via een show met Johnny Hallyday in het Palais des Sports in Parijs ontdekte ze Europa en kwam ze naar Amsterdam, waar ze zich aansloot bij de groep Salsa de Amsterdam. Ze trad onder andere op in de rockopera 'Ik Jan Cremer', bij de Karin Bloemen Show en in Le Moulin Rouge in Parijs. Priscila wordt bijgestaan door pianist Cajan Witmer en de uit Venezuela afkomstige percussionist Miguel Padron.

Net als bij de boekpresentatie van Roxane van Iperen in november 2018 verwacht de Kunststichting ook nu weer een grote publieke belangstelling, meer dan de Boerderij aankan. Daarom is het noodzakelijk om van tevoren te reserveren via kunstencultuurhuizen@gmail.com met vermelding van naam en het aantal personen. Het Kunstcafé vindt plaats vanaf 20.00 uur in theater De Boerderij aan de Hellingstraat 9 en is gratis toegankelijk. Wel vraagt de Stichting Kunst & Cultuur Huizen een vrijwillige bijdrage in de kosten van de avond.